Beogradska berza: NIS zabeležio višemilionski promet, dobitnik dana Fitofarmacija

Beogradska berza: NIS zabeležio višemilionski promet, dobitnik dana Fitofarmacija

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je lagani oporavak domaćeg tržišta akcija, dok su ukupnom prometu od 83 miliona RSD (0,7 miliona EUR) najviše doprinele državne dužničke hartije. Indeks Belex15 ojačao je za petinu procenta na 625,7 poena.

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 10,7 miliona RSD po prosečnoj ceni od 650 RSD što je 0,3% slabije u odnosu na trgovanje u petak. Najveći deo prometa zabeležen je u samo jednoj transakciji ostvarenoj na ceni zatvaranja. Ostala su još dva dana za trgovanje akcijama NIS-a sa pravom na dividendu od 24,7 RSD po akciji s obzirom da je četvrtak ex-dividend dan na ovoj hartiji.

Energoprojekt holding (ENHL) je neznatno ojačao na 1.202 RSD uz promet od tri miliona RSD, dok je njegovo zavisno preduzeće Energoprojekt Entel (EPEN) poraslo 1,4% na 17.274 RSD uz realizaciju od 1,8 miliona RSD.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je blago pao na 909 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD, dok se Sojaprotein (SJPT) uz minorno trgovanje domogao psihološke granice od 800 RSD. Dobitnik dana bila je Galenika Fitofarmacija (FITO) koja se domogla nivoa od 2.700 RSD, što je istorijski maksimum u trgovanju ovom hartijom ukoliko se cena prilagodi za sprovedeni split i emisije akcije iz dobiti. Fitofarmacija je skočila 1,9% na 2.691 RSD uz promet od 2,8 miliona RSD. Messer Tehnogas (TGAS) je zabeležio trgovanje od 0,7 miliona RSD uz blagi rast cene na 8.202 RSD čime je nastavljen postepeni uzlazni trend ove hartije od ex-dividend dana.

Državna obveznica RSDO1617 denominovana u evrima, koja dospeva na naplatu 27. maja 2026. godine, zabeležila je promet od 500 hiljada EUR.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Dozvoljeni minus najtraženiji iako je najskuplji
Next Iznajmljuje se superjahta za 700.000 evra nedeljno

You might also like

Najvažnije vesti

Australijska berza: Indeks S&P/ASX200 oslabio 1,2% za nedelju dana, nacionalna valuta i zlato dobitnici

Glavni indeks berze u Sidneju, S&P/ASX200, u petak je oslabio 0,7 odsto, na 5654.8 poena, dok je na nedeljnom nivou izgubio na vrednosti 1,2 odsto i sada je u minusu

Svetske berze

Wall Street: Dobar početak sezone objavljivanja kvartalnix izveštaja podstakao rast indeksa

Indeksi na američkim berzama u petak su blago porasli podržani dobrim kvartalnim rezultatima nekih najvećih banaka, dok je Nasdaq indeks podstaknut rastom cene akcija Facebook-a dostigao novi rekord.

Svetske berze

Tržišta nafte između globalnog smanjenja proizvodnje i rasta zaliha u SAD

Cene nafte na međunarodnim tržištima su zabeležile svoj prvi nedeljni gubitak od polovine januara, jer su veće zalihe sirove nafte u SAD neutralisale efekat globalnog dogovora o smanjenju proizvodnje.