Sve veće razlike u bogatstvu zemalja evrozone

Sve veće razlike u bogatstvu zemalja evrozone

U evrozoni su razlike u bogatstvu u porastu i dok rast cena nekretnina pomaže Nemcima da postanu još bogatiji, južnoevropske zemlje zaostaju, pokazalo je istraživanje.

Dok je jaz između severnih zemalja, kao što je Holandija, i južnih država, poput Portugala, odavno značajna, istraživanje jednog odeljenja nemačkog fonda Flossbach von Storch pokazuje da se jaz povećava. Uzimajući u obzir stavke, kao što su nekretnine, akcije, umetnost i skupo vino, istraživanje je pokazalo da je bogatstvo u Nemačkoj i Austriji poraslo u 2015. za više od 7 odsto u odnosu na godinu ranije.

To je otprilike dvostruko veća stopa rasta od one u Italiji i Španiji, dok su Grci zabeležili pad bogatstva za više od 4 odsto. Cene nekretnina, koje su na primer skočile za više od 6 odsto u Nemačkoj, bile su najveći pokretač bogatstva.

Te razlike dovode do političke napetosti u 19-članoj evrozoni, dok niže cene nekretnina u južnim zemljama pogađaju tamošnje banke koje drže kuće i poslovne nekretnine kao garanciju za kredite.

foto: tomegavax.com

foto: tomegavax.com

“Do 2006. godine kada je došlo do pucanja balona na tržištu nekretnina, zemlje na jugu imale su skok. Sada se nalaze u situaciji sličnoj onoj u Japanu”, rekao je Thomas Mayer, osnivač istraživačkog instituta koji je proveo istraživanje.

Japan se već dugo bori s uglavnom stagnirajućom ekonomijom i sve većim državnim dugom. Neki ekonomisti strahuju da zemlje u Evropi čeka slična sudbina.

“Zemlje na seeru nisu imale tako jaku inflaciju i prošle su bolje”, rekao je Mayer.

Evropska centralna banka potvrdila je taj opšti trend, objavivši da se jaz između slabijih i jačih zemalja u evrozoni povećava, a ne smanjuje kako je izvorno zamišljeno kada je stvorena jedinstvena valuta.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Ryanair uskoro počinje da leti iz Niša ka Dizeldorfu i Milanu
Next Air Serbia nudi specijalne letove po regionu

You might also like

Društvo

Surčinci i dalje najplaćeniji

Prosečna beogradska plata prošle godine iznosila je 60.142 dinara, a novosadska 54.357 dinara.

Najvažnije vesti

Trećina radnika u Srbiji radi “na crno”

Iz Ministarstva za rad je saopšteno da je inspekcija rada tokom tri dana nadzora otkrila 311 neprijavljenih radnika koje je sprovela kod poslodavaca koji se bave proizvodnjom i trgovinom građevinskog materijala,

Društvo

Prodaje se zamak Grofa Drakule?

Pre nekoliko dana saopšteno je da će najveća turistička atrakcija u Rumuniji – zamak grofa Drakule u Transilvaniji, ponuđena na aukciji za 60 miliona evra.