Sirija: Mirovni pregovori spušteni na nivo tehničkih sastanaka

Sirija: Mirovni pregovori spušteni na nivo tehničkih sastanaka

UN neće održati još jednu rundu sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi dok se zvaničnici sa svih strana ne saglase o parametrima za dogovor o političkoj tranziciji čiji je rok 1. avgust, izjavio je u četvrtak specijalni izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistura.

“Još nije vreme za zvaničnu treću rundu međusirijskih pregovora”, rekao je De Mistura novinarima.

U međuvremenu će se do 1. avgusta održati serija tehničkih sastanaka na nižem novou na različite teme od uloge sirijske armije do nacionalnih institucija nakon što bude dogvoren bilo kakav mirovni sporazum.

Specijalni izaslanik UN za Siriju je istakao i da je od Rusije dobio informaciju o oslobađanju “značajnog broja” boraca koje je prethodno zarobila sirijska Vlada, ali o tome očekuje zvaničnu potvrdu i više detalja, uključjući da li i koliko među njima ima političkih zatvorenika.

Više od 100 000 ljudi kako se veruje zatvorila je sirijska vlada u brojnim centrima za pritvor u toku petogodišnjeg rata. Takođe nepoznati broj zarobljenika nalazi se u rukama pobunjenika i džihadističkih grupa, koje su ih otele.

Srijska vlada je dala dozvolu Ujedinjenim nacijama (UN) za slanje konvoja humanitarne pomoći u 19 opkoljenih gradova, izjavio je takođe de Mistura.

“UN su dobile dozvolu za slanje humanitarne pomoći u 19 opkoljenih sirijskih gradova, ali to još ne znači i da će biti dozvoljena distribucija te pomoći”, rekao je Mistura novinarima u Ženevi poslije sastanka radne grupe o humanitarnoj pomoći.

On je dodao da je vlada u Damasku i ranije davala zeleno svetlo za isporuku humanitarne pomoći, ali je u posljednjem trenutku sprečavala njenu distribuciju.

Mistura je rekao da će, ukoliko se isporuka pomoći ne realizuje, “sve moguće opcije biti razmotrene”, misleći na distribuciju avionima ili helikopterima, ali je ocenio da te složene vazdušne operacije neće biti moguće bez odobrenja sirijske vlade.

Prema procenama UN, u 19 opkoljenih oblasti živi oko 592.700 ljudi.

Dvadeset zemalja i organizacija iz Međunarodne grupe za podršku Siriji odredilo je prošlog meseca 1. jun kao posljednji dan roka za slanje humanitarnih konvoja u opkoljena mesta, ali su UN u petak saopštile da se rok produžava do 10. juna.

U petogodišnjem ratu u Siriji poginulo je više od 280.000 ljudi, a nekoliko miliona je napustilo svoje domove.

Indirektni mirovni pregovori zapali su u ćorsokak zbog odbijanja sirijskog predsednika Bašara al Asada da ode sa vlasti, što je ključni zahtev opozicije.

Izvor:RSE

Previous SE pozvao Srbiju da poboljša borbu protiv pranja novca, sektor nekretnina posebno podložan riziku
Next Dinar nepromenjen prema evru, oslabio 0,9 odsto u odnosu na dolar

You might also like

Geopolitika

Trampovo “Amerika na prvom mestu” do “predsednika sveta”

Američki predsednik Donald Tramp promenio je svoj stav prema NATO i Kini – Alijansu više ne smatra “zastarelom” organizacijom, a za Kinu kaže da je neće označiti kao “manipulatora valutom”,

Geopolitika

Sirija: Svakodnevni život između dve vojske u Homsu

Dogovor postignut između snaga sirijskog režima i oružane opozicije o otvaranju puta koji povezuje područja pod kontrolom ove dve strane u Homsu i njegovoj periferiji bar delomično olakšava patnje civila

Geopolitika

Izaslanik UN: Kakvo je to primirje kad na svakih 25 minuta pogine jedan Sirijac a na svakih 13 minuta je jedan ranjen

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura je rekao da obnovljeni oružani sukobi u Siriji ozbiljno ugrožavaju mirovne pregovore i krhko primirje.