Rusija postala najveći snabdevač nafte i gasa

Rusija postala najveći snabdevač nafte i gasa

Prošle godine je Rusija postala najveći izvoznik nafte i prirodnog gasa u svetu, prema godišnjem izveštaju kompanije British Petroleum (BP) o energentima u svetu.

Posmatrano po izvozu nafte, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju, i zadržala je vodeću poziciju u izvozu prirodnog gasa, prenosi Russia today. Tri četvrtine proizvedene ruske nafte je prošle godine otišlo u izvoz, dok je izvezeno 33,7 odsto proizvedenog gasa. Rusija je, takođe, izvezla 41,8 odsto od ukupno proizvedenih količina uglja.

Prema izveštaju BP-a, izvoz nafte sa Bliskog istoka je prošle godine porastao za 670.000 barela dnevno, zbog skoka iračke i saudijske proizvodnje na rekordne nivoe. Oko 75 odsto izvoza bliskoistočne nafte je otišlo u Azijsko-pacifički region, iako je Evropa povećala uvoz nafte iz tog regiona za 590.000 barela dnevno.

“Rusija je vodeći snabdevač Evrope naftom i gasom, koji čine 37 odsto i 35 odsto od ukupne evropske potrošnje”, navodi se u izveštaju.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Air Serbia nudi specijalne letove po regionu
Next Tesla Motors: Počela prodaja električnih automobila

You might also like

Energetika i naftna industrija

Ishod privatizacije RTB Bor poznat u prvoj polovini 2018.

Postupak privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor teče po utvrđenoj dinamici, a ishod privatizacije biće objavljen u prvoj polovini ove godine.

Energetika i naftna industrija

Nafta iz iranskog tankera razlila se Istočnim kineskim morem

Nafta iz iranskog tankera, koji je potonuo u nedelju, razlila se Istočnim kineskim morem u odvojene mrlje pokrivajući područje veće od 100 kvadratnih kilometara, potvrdile su u četvrtak kineske vlasti.

Energetika i naftna industrija

Aleksandar Antić: Stabilna energetska situacija u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je energetska situacija u Srbiji stabilna i da građani ne treba da brinu o tome.