Gartner: Ove godine će se rast prodaje smartfona svesti na ispod 10%

Gartner: Ove godine će se rast prodaje smartfona svesti na ispod 10%

Iako i dalje postoji rast prodaje na tržištu smartfona, on nije ni izbliza značajan kao što je to bio pre nekoliko godina.

Gartnerov izveštaj ističe da će se ovogodišnji rast svesti na jednu brojku. Globalna isporuka će iznositi 1,5 milijardi jedinica globalno, što je rast od 7% u odnosu na 1,44 milijarde iz prošle godine. Tržište je u 2015. godini imalo rast od 14,4%.

Potražnja je opala na brojnim tržištima, uglavnom zbog prezasićenosti. Severna Amerika i Evropa su već preplavljeni smartfonima, a čak i tržišta kao što je Kina više nemaju zahteve za telefonima kakve su imali nekada.

Gartner ističe i da bi pad isporuke telefona mogao biti posledica dugog životnog veka uređaja. Prosečno korišćenje smartfona sada iznosi između 2,2 i 2,5 godine, dok se bazični telefoni prosečno koriste preko tri godine. Indija je sada najveće rastuće tržište u smartfon industriji, tvrdi Gartner.

Izvor: GdeInvestirati/Benchmark
Previous Cyber kriminal: Kanadski univerzitet platio otkupninu za podatke
Next Čedomir Janjić: Uskoro još radnih mesta

You might also like

Kompanije

Energoprojekt: Prihod u 2016. pao za 8,5 odsto

Najveća domaća građevinska kompanija, Energoprojekt holding, objavila je konsolidovane finansijske izveštaje za prošlu godinu koji pokazuju pad realizacije i rast krajnjeg rezultata.

Transport

Wizz Air ukida letove iz Beograda za Nirnberg i Fridrihshafenv

Aviokompanija Wizz Air će u narednim mesecima ukinuti pet linija iz bivše Jugoslavije zbog slabih rezultata,ali će to nadoknaditi dodavanjem dodatnih kapaciteta na drugim linijama, prenosi ExYu Aviation News.

Banke i finansije

NLB grupa udvostručila dobit

NLB grupa je u prvih devet meseci ove godine ostvarila profit od 184 miliona evra, što je 101% više u poređenju sa istim periodom prošle godine, odnosno 92,5 miliona evra