Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi skok indeksa

Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi skok indeksa

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, pri čemu slabljenje dolara podstiče rast cena sirovina, što pozitivno utiče na rudarski i energetski sektor.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji i Australije oslabile između 0,2 i 0,4 odsto. Zbog praznika, danas se na berzama u Šangaju i Hong Kongu ne radi, dok su berzanski indeksi u Singapuru i na nekim drugim tržištima blago porasli, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u blagom plusu.

Tokijski Nikkei indeks oštro je pao zbog jačanja japanskog jena jer to loše utiče na japanske izvoznike, s obzirom da zbog toga slabi cenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

S druge strane, niži kurs dolara podstiče rast cena sirovina, što podržava akcije u rudarskom i energetskom sektoru.

Jutros je cena nafte na američkom tržištu dostigla 51,67 dolara po barelu, najviši nivo za 11 meseci, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo na 52,86 dolara, dostigavši najvišui nivo od oktobra prošle godine.

Ulagače je jutros iznenadila južnokorejska centralna banka smanjenjem ključne kamatne stope na rekordno niskih 1,25 odsto zbog niske inflacije i stagnacije izvoza.

foto: stream.org

foto: stream.org

To bi trebalo podstaći ekonomski rast, no cene akcija u Južnoj Koreji nisu jutros porasle jer ulagače zabrinjava slabost tamošnje industrije brodogradnje koja je u velikim problemima zbog usporavanja rasta globalne ekonomije.

“Mnogi su očekivali povećanje kamata američkog Feda u junu ili julu, no nakon slabih pokazatelja s tamošnjeg tržišta rada, to je manje verovatno. Južnokorejske monetarne vlasti verovatno smatraju da je smanjenje njihovih kamata sigurnije pre poteza Feda”, kaže Lee Sur-bee, analitičar u firmi Samsung Securities.

A kako su splasnula očekivanja da će američka centralna banka povećati kamate pre jeseni, dolar je i jutros pod pritiskom.

Jutros je kurs američke prema japanskoj valuti pao na 106,64 jena, nedaleko najniži nivo za mesec dana, dok je juče u ovo doba iznosio 107,05 jena.

Dolar je oslabio i prema evropskoj valuti, pa je cena evra dostigla 1,1415 dolara, najviši nivo u mesec dana, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1370 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Slabljenje dolara podstaklo investitore
Next RTB Bor: Moguć otpis 90 odsto starog duga

You might also like

Svetske berze

Evropske berze na najvišim nivoima u poslednja tri meseca, cena nafte porasla blizu 44 dolara

Cene akcija na evropskim berzama u utorak su dosegle najviše nivoe u poslednja tri meseca podržane dobrim makroekonomskim i korporativnim podacima kao i rastom cena nafte.

Svetske berze

Vrednost bitcoina iznad 4.000 dolara

U nedelji koja je iza nas bitcoin je još jednom oborio nekoliko sopstvenih rekordnih nivoa.

Berza

Libija i SAD glavni pokretači jeftinije nafte

Već ovog četvrtka u nekim nemačkim pokrajinama počinju letni školski praznici i tradicija je da i naftni koncerni svakako žele zaraditi koji milion evra više tako da baš u toj