Wall Street: S&P 500 blizu rekorda

Wall Street: S&P 500 blizu rekorda

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer su ulagači oprezni, s obzirom da se S&P 500 indeks primakao rekordnim nivoma.

Dow Jones ojačao je 0,10 odsto, na 17.938 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 odsto, na 2.112 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,14 odsto, na 4.961 bod. Blagi rast Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cena akcija u energetskom sektoru za 2,1 odsto, nakon što su cene nafte dostigle najviše nivoe u ovoj godini.

S druge strane, oštro su pale cene akcija u biotehnološkom sektoru, 2,5 odsto, nakon nekoliko loših vesti iz kompanija iz tog sektora, među kojima i Biogena.

Analitičari kažu kako na tržištu vlada dobro raspoloženje jer su nakon komentara predsednice američke centralne banke Janet Yellen u ponedeljak splasnula nagađanja da će Fed već za koji mesec povećati ključne kamatne stope.

Još nedavno smatralo se da postoje veliki izgledi da će Fed povećati kamate u junu ili julu no nakon slabih izveštaja s američkog tržišta rada i komentara predsednice Feda malo je verojatno da će kamate biti povećane pre jeseni. A niska cena novca ide u prilog tržištu akcija.

berza

S&P 500 indeks dostigao je juče novi najviši nivo za sedam meseci, pa je sada samo 20-ak bodova udaljen od najvišeg nivoa u istoriji, dostignute u maju prošle godine.

“Na tržištu se sada najviše prati hoće li S&P dostići rekordni nivo. Probijemo li taj nivo, na tržište bi se mogao sliti sveži novac od ulagača koji su se dosad držali po strani, a sada bi se mogli uključiti na tržište u strahu da ne propuste mogući dalji uspon cena akcija”, kaže Michael Sheldon, direktor u firmi Northstar Wealth Partners.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečan obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamenile 6,4 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

I na evropskim su berzama cena akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto, na 6.284 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,65 odsto, na 10.287 bodova, a pariski CAC 1,19 odsto, na 4.475 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Bivši šef kompanije Barclays prodavao tajne vodoinstalateru
Next Azijske berze: Nove naznake slabljenja kineske ekonomije, dolar pod pritiskom

You might also like

Svetske berze

Dolar stabilan, pod pritiskom su “naftne” valute

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta u sredu je stabilna, dok su zbog pada cena nafte pod pritiskom valute zemalja čija ekonomija u većoj meri zavisi od izvoza

Berza

Azijske berze: Rast cena sirovina podstakao berze

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, najviše u energetskom i rudarskom sektoru, jer je snažan rast cena nafte izazvao i poskupljenje drugih sirovina, dok je kurs dolara stabilan.

Berza

Srednji kurs danas 118,0287 dinara za evro

Dinar se zadržao danas na gotovo istom nivou prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,0287 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.