Renesansa sirovina: U ovoj godini roba isplativija od valuta i obveznica

Renesansa sirovina: U ovoj godini roba isplativija od valuta i obveznica

Nakon što je nafta dosegla desetomesečni maksimum a ruda gvožđa probila nivo od 50 dolara po toni, tržišni analitičari su skloni da govore o renesansi sirovina.

U utorak je ruda gvožđa ojačala dodatnih 2,8 odsto, na 52,54 dolara po toni, što je rast od 9 odsto za nedelju dana.

Brent nafta, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, porasla je juče 1,9 odsto, na 51,49 dolara za barel, najviše u poslednjih 10 meseci.

Sirovine – roba sa najlošijim performansama u poslednjih nekoliko godina -, čini se da konačno ulaze u “fazu renesanse” i rast cena prirodnih resursa nikako nije kratkotrajni fenomen, zaključak je analitičara Citigoup.

Po procenama Citigroup, poremećaji u snabdevanju i slabljenje američkog dolara doprineli su da sirovine okončaju petogodišnji gubitnički period i pomogli im da u 2016. ostvare bolje učinke od obveznica, valuta i drugih vlasničkih hartija.

“Uprkos usporenom globalnom rastu, sva robna tržišta beleže dobitke, od energetskog do poljoprivrednog, pa čak i plemenitih metala”, kaže autor istraživanja Aakash Doshi.

Foto:www.cnbc.com

Foto:www.cnbc.com

Ruda gvožđa

Citi grupa je revidirala svoje prognoze rude gvožđa za četvrti kvartal 2016. sa 38$ na 46 dolara po toni. Dugoročno, Grupa predviđa trgovanje na nivou 40 dolara po toni do 2020. godine. Cene ruda gvožđa podstakao je bolji od očekivanog kineski izvoz čelika a procene budućih kretanja zavisne su od zbrkane mešavine kineskih kratkoročnih podsticaja i strukturnih reformi, kažu u Grupi.

Zlato

Unca zlata je skočila sa 1.210$ na 1.240 dolara nakon razočaravajućeg izveštaja sa američkog tržišta rada i trenutno se trguje po ceni iznad 1.250 dolara.

“Ali i pre razočaravajućih brojki Ministarstva rada, cene zlata na srednji rok imaju dobre izglede zahvaljujući velikom faktoru koji se nazire – inflaciji”, kaže strateg Aakash Doshi. Prognoze Citi-ja za zlato su 1.250 dolara po unci do kraja godine.

Nafta

Barelom brent nafte jutros se trguje iznad 51 dolar. “Verujemo da će do kraja godine preći nešto iznad 52 dolara, a do kraja naredne godine do 65 dolara. Poremećaji u snabdevanju i povećana tražnja će dovesti do balansa na tržištu nafte do polovine godine, a zatim do značajnog deficita u narednih šest kvartala”, kaže glavni strateg u Grupi.

Bakar

Bakar je takođe postavljen za rast, kaže Doshi i dodaje da veruje da je za bakar, kao i druge metale, prošlo vreme najnižih cena, pod uslovom da nafta nastavi stabilno rasti u ovoj godini.

“Mi i dalje očekujemo da cene bankra na londonskoj berzi naredne godine premaše 5.000 dolara po toni, naročito ako se nafta učvrsti, što bi podržalo rast niza drugih roba”. Tonom bakra jutros se u Londonu trguje po ceni 4.586 dolara.

Ugalj

Cene uglja su porasle na najviši nivo za deset meseci, potpomognute višim cenama nafte i prekidima u isporukama. Za isporuku u 2017. metrička tona košta oko 55 dolara. Analitičari Citigroup smatraju da ugalj na srednji rok ima dobre izglede zbog poteškoća u snabdevanju iz Mozambika i smanjene proizvodnje u Australiji.

Izvor:Agencije
Previous Cena nafte i dalje iznad 50 dolara za barel
Next Ole Hansen: Moguće nastajanje mehura kod poljoprivrednih roba

You might also like

Berza

Azijske berze: Nove naznake slabljenja kineske ekonomije, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama se u sredu trguje oprezno jer su ulagače razočarale nove naznake slabosti kineske ekonomije, dok je dolar i dalje pod pritiskom.

Svetske berze

Azijske berze zabeležile manji skok

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago porasle, nakon jučerašnjih oštrih gubitaka, dok se dolar malo oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom.

Svetske berze

Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatimakompanija i jačanju globalne ekonomije, dok se dolar tek blago odmakao od najnižih nivoa u tri godine.