Pad funte zbog mogućeg Brexita

Pad funte zbog mogućeg Brexita

Juče je britanska funta pala na tronedeljni minimum pošto su dve ankete pokazale da je više glasača za izlazak zemlje iz Evropske unije nego za ostanak, preneo je Bloomberg.

Zbog rezultata novih anketa opet se strahuje da bi referendum 23. juna u Velikoj Britaniji mogao da izazove haos na svetskim tržištima i smanji poverenje u Evropsku uniju.

Banka Engleske saopštila je da neizvesnost oko referenduma ugrožava privredni rast Velike Britanije, dok su medjunarodne institucije poput Medjunarodnog monetarnog fonda u Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj upozorile na kobne posledice izlaska Velike Britanije iz EU.

Anketa YouGov za televiziju ITV pokazala je da bi 45 odsto podržalo izlazak, dok je 41 odsto za ostanak u EU.

Zajedno s funtom u odnosu na dolar je oslabio i evro usled zabrinutosti da bi Brexit ugrozio trgovinu, ali i ohrabrio druge članice da traže pregovore o uslovima članstva.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Austrija: Tražioci azila koštali 421 milion evra
Next Evropska komisija: Predstavljena revidirana šema Plave karte

You might also like

Najvažnije vesti

Međunarodna tržišta: Američki dolar ojačao, australijska valuta dobitnik nedelje

Zahvaljujući obećanju američkog predsednika da će njegova administracija u “naredne dve do tri nedelje predstaviti fenomenalan poreski plan”, dolar je u prošloj sedmici zabeležio dobitke, prve u šest nedelja.

Berza

Beogradska berza: NIS ubedljivo najprometniji, pad Aerodroma četvrti dan zaredom

Danas je zabeležen lagani rast domaćeg tržišta akcija uz promet u trgovanju od 21,2 miliona RSD (0,2 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, neznatno je ojačao 0,1% na 620,4 poena.

Berza

Japan ozakonio plaćanje digitalnim valutama

U Japanu je od ovog meseca na snazi novi zakon kojim se digitalne valute legalizuju kao zakonito sredstvo plaćanja.