Ole Hansen: Moguće nastajanje mehura kod poljoprivrednih roba

Ole Hansen: Moguće nastajanje mehura kod poljoprivrednih roba

Poljoprivredni proizvodi se opet traže. Postoji tendencija nastajanja mehura, kaže u ekspertskoj analizi direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Saxo Banci Ole Hansen.

Foto: Ole Hansen, tradingfloor.com

Foto: Ole Hansen, tradingfloor.com

Od niske tačke u martu, svedoci smo da je Bloombergov Poljoprivredni Indeks porastao za više od 25 procenata.

Razni sektori su pogurali rast dobitaka: kod žitarica smo videli veoma snažnu potražnju za sojom, a takođe je i sojino brašno ostvarilo poseban uzlet. Ako se osvrnemo na „meke“ robe (one koje se uzgajaju), šećer se ponovo dosta tražio.

Tokom prošle nedelje tržište je išlo na gore. U Brazilu su trenutno nepovoljni vremenski uslovi koji utiču na potencijal izvoza, a i aktuelna letina je previše vlažna, što nije dobro u ovom trenutku procesa. To je prouzrokovalo veliki skok u ceni šećera.

Treba da budemo svesni da su hedž fondovi u ovom periodu nagomilali značajan broj dugih pozicija u šećeru. Od prošlog utorka (31. maja), iznosili su rekordnih 223.000 ugovora. Njihov ekvivalent je skoro 5 milijardi dolara u dugim pozicijama. Kako je šećer dostigao najvišu poziciju od 2013. godine, takva pozicija je očigledno podržana, a ako pogledate tabelu(u prilogu), u ponedeljak je došlo do nezgodnog zatvaranja tržišta (6. jun). Dostigli smo novi rekord, ali je pred zatvaranje došlo do pada, dodajući da smo u utorak videli neke dodatne slabosti. Ako se danas tržišta zatvore ispod najnižeg jučerašnjeg nivoa, postoji rizik da bismo mogli biti svedoci još dodatnih slabosti.

Foto: Saxo bank

Foto: Saxo bank

Prvi nivo korekcije cene na koji treba paziti je 17,46, a sledi 16,85. To su rizik čiji je rok blizu. Fundamentalna prognoza za šećer ostaje snažna, a postoji takođe i tendencija nastajanja mehura, posebno kod poljoprivrednih roba a to bi potencijalno mogao biti jedan od njih.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Renesansa sirovina: U ovoj godini roba isplativija od valuta i obveznica
Next Beogradska berza: Najveći dnevni skok od početka godine

You might also like

Berza

Wall Street zabeležio skok drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući jačanju rudarskog i energetskog sektora, kao i solidnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Berza

Produktna berza: Značajan pad cene kukuruza, cena pšenice se stabilizovala

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za 4,3 puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu dok je finansijska vrednost trgovane robe bila duplo

Berza

Dinar miruje, u ponedeljak 123,37 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,3661 dinara za evro.