Kakva je veza između američke monetarne politike i kursa dinara

Kakva je veza između američke monetarne politike i kursa dinara

Dok su kamate američkih Fedralnih rezervi padale, vrednost dolara je slabila a svetski finansijski investitori su kupovali hartije od vrednosti u onim zemljama gde su kamate više. Tu je bila i Srbija.

Ovih dana, kada iz FED-a stiže signal da će kamate ostati iste pa i rasti, jasno je da će i ulagači ići tamo gde su uslovi povoljniji, odnosno u SAD jer se očekuje i rast dolara.

Zato su kupci srpskih državnih hartija od vrednosti počeli da prodaju trezorske zapise. Kada dođu do većih suma dinara, odmah žure da taj novac pretvore u evre. S obzirom na to da je srpsko tržište plitko, to se odmah odrazilo i na vrednost domaće valute.

Finansijski stručnjak Nenad Gujaničić smatra da  je, osim toga, na sve uticalo i to što su kamate na domaće državne hartije od vrednosti sada znatno niže nego pre nekoliko godina, ali i da promene u vrednosti dinara nisu dramatične, što ne znači da ne može doći do daljeg slabljenja.

Za sada te promene još nisu dobile zabrinjavajuće razmere: “Da je došlo do prodaje naših papira većeg obima, sigurno bi bilo i većih promena na kursnoj listi, odnosno evro bi već vredeo 125 pa i 127 dinara”, navodi on.

“Cena za domaće hartije od vrednosti je pala na prinos od jedan odsto, a pre nekokoliko godina je bio tri do četiri procenta godišnje. To se još više vidi kod domaćih evroobveznica koje se prodaju na stranim tržištima. Pre nekoliko godina kamata je bila 7,5 procenata, a pala je na svega jedan odsto u prethodnoj ponudi. Zato invesititori idu ka tržištima gde su kamate veće”, objašnjava Gujaničić.

Poznato je da Srbija ne može uticati na događaje na svetskim finasijskim tržištima. A kako može da se brani od negativnih uticaja iz sveta, poput ovih događanja vezanih za dolar i politiku FED-a?

Gujaničić objašnjava da su najbolja brana za sve zemlje, pa i za Srbiju, stabilne javne finansije i jaka ekonomija. Takve promene mnogo manje će osetiti zemlje koje imaju te performanse, poput Nemačke, recimo.

MenjačnicaKurs dinara

Jedan američki dolar košta 108,6411 dinara. Na mesečnom nivou dinar je prema dolaru slabiji za 0,9 odsto, a na godišnjem za 0,2 odsto. U odnosu na početak godine dinar je prema dolaru na dobitku za 2,4 odsto.

Zvanični srednji kurs za evro iznosi 123,3947 dinara, što je 0,5 odsto niža vrednost nego pre mesec dana i 2,4 odsto niže u poređenju sa istim danom prošle godine.

Najviša vrednost dinara prema evru u ovoj godini bila je 4. januara, 121,5141 dinara, a najniža 25. februara, 123,5329 dinara za evro. Kako bi ublažila dnevne oscilacije kursa Narodna banka Srbije je u ovoj godini na deviznom tržištu prodala 790 miliona evra i kupila 20 miliona.

Izvor: Dnevnik
Previous Evropske berze: Optimizam na tržištima, nafta iznad 51 dolar, evro stabilan prema dolaru
Next Obveznice Srbije pet puta isplativije od oročene štednje

You might also like

Berza

Evropske berze u blagom minusu, nafta iznad 41 dolara, britanska funta slabi

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su balansirali između plusa i minusa u skaldu sa kretanjima cene nafte da bi trgovanje ipak zatvorili u negativnoj teritoriji pritisnuti akcijama

Tema dana

Stručnjaci: Cena nafte nema ekonomsku logiku

Bez obzira što nema ekonomske logike ni za samu Saudijsku Arabiju, najveći proizvođač nafte u svetu vodi glavnu reč u ratu cenama na tržištu, piše Deutsche Welle.

Najvažnije vesti

Bitcoin prešao granicu od 10.000 dolara

Bitcoin je danas prvi put premašio vrednost od 10.000 dolara, dok i dalje raste strah od stvaranja tržišnog balona oko ove digitalne valute.