John Hardy: Slabost dolara bi mogla brzo da prođe

John Hardy: Slabost dolara bi mogla brzo da prođe

Razvoj situacije nije pogodan za trgovce američkim dolarom i za investitore u strane valute uopšte.

 

Foto:www.kobi-efor.com.tr

Foto: John Hardy

 

Autor: John Hardy, Saxo banka

Direktor sektora Strategije na deviznom tržištu

 

 

 

Moj omiljeni naslov koji se pojavio posle katastrofalnog izvještaja prošlog petka o stanju zaposlenosti u SAD je onaj Bloombergovog kolumniste Lize Abramovic (Lisa Abramowicz) proglašavajući da ” Fed nema ideju baš kao i vi ” o putanji američke ekonomije. I naravno, nije teško ukazati na netačnost u prethodnim ekonomskim predviđanjima Fed-a. Ali ovog puta, Fed ima posebno akutnu situaciju u kojoj izgleda smešno zbog izbora trenutka u njihovom nedavnom pokušaju da promovišu dva do tri potencijalna povećanja kamatne stope ove godine, kada je tržište nerado sa visokom verovatnoćom čak uračunalo cenu jednog skoka kamatne stope. Ali s obzirom na veoma jasan pokazatelj da Fed jako želi da poveća stopu, tržište je odlučio da pogura dolar naviše u poslednjih nekoliko nedelja, računajući da bi pozitivni podaci mogli omogućiti Fed-u da se pokrene u junu ili zasigurno tokom sastanka FOMC u julu.

 

Foto: Janet Yellen

Foto: Janet Yellen

Međutim, čak iako tržište nerado maršira u ritmu Fed muzike, očekivanja od kamatne stope nikada nisu uračunala dva puna povećanja stope, i nadalje, tržište je nastavilo i nastavlja dalje da veruje da američke stope apsolutno ne idu ni u kakvom smeru.

Čak iako su FOMC projekcije na sastanku u martu predlagale normalizaciju politike kamatnih stopa na 3,0% do kraja 2018. godine, a bile su zasnovane na osnovu projekcije srednje vrednosti, najpomirljiviji FOMC prognostičari su za isti vremenski okvir predvideli 2,0%. Tržište govori o 1,0%. A kriva SAD prinosa, čak iako tržište ostaje nevoljno da uračuna cenu povećanja stope, nastavlja da se brzo poravnava dok niski prinosi padaju i padaju. Ni jedan signal nije više povezan sa rizikom od recesije od ravne ili obrnute krive prinosa i ove najnovije serije podataka, zajedno sa slabim rastom u prvom kvartalu, slabom dobiti kompanija i anemičnom ekspanzijom sektora usluga u SAD koje su dale konačne obrise rizika od recesije.

 

Loš period za investitore u strane u valute

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Razvoj situacije nije pogodan za trgovce američkim dolarom i za investitore u strane valute uopšte. Dodatna slabost dolara bi mogla da bude na pomolu, ali s obzirom na to kako je tržište slabo reagovalo na pokušaj Fed-a u obezbeđivanju agresivnih smernica na početku, izgleda da nema dovoljno goriva da se sprovede takav potez.

Isto tako, dolar mora da raste u odnosu na nešto, ali u odnosu na šta? Obično bismo se okrenuli visokom prinosu, naročito drugih valuta zemalja u razvoju, ali su takvi potezi u velikoj meri u vezi sa sklonošću ka riziku, koja verovatno neće cvetati ukoliko se bude očekivalo da SAD skliznu u recesiju.

Pa čak i ako globalna tržišta budu stabilna, najatraktivnije valute razvijenih tržišta po prinosu, australijski i novozelandski dolari, su doživele da se poslednjih nekoliko meseci istope njihove prednosti, jer je stopa inflacije pala uoči usporavanja rasta ovih privreda koje su u velikoj meri vezane za robu. Centralna banka Novog Zelanda će na sastanku u četvrtak najverovatnije smanjiti referentnu kamatnu stopu na rekordno niskih 2,00%, sa dodatanim smanjenjem kamatnih stopa na narednim sastancima centralnih banaka Novog Zelanda i Australije, čime će se prednost držanja ovih valuta znatno smanjiti.

Foto:www.businessinsider.com

Foto:www.businessinsider.com

Kada je reč o ostalim vodećim valutama, Evropa robuje referendumu u Velikoj Britaniji 23. juna, a i Japan će neminovno negodovati zbog novih mera politike u borbi protiv rizika deflacije, ako odnos između dolara i jena dostigne najniži godišnji nivo. Optimisti će istaći da je američka ekonomija doživela nekoliko perioda blažeg usporavanja poslednjih godina, i da nije potpuno potonula u recesiju a da će ovaj loš izveštaj o stanju zaposlenosti biti brzo ignorisan, ako izveštaji u junu i julu pokažu preporod, omogućavajući dolaru da se oporavi.

Ako Sjedinjene Države potonu u recesiju, možda ćemo biti svedoci potpuno novog poglavlja globalnih valutnih ratova, manje kada je reč o Americi nego o ostalim vodećim valutama, naročito zbog toga što bi Sjedinjene Države mogla da omete kampanja za američke predsedničke izbore koju obeležava najviše sukoba u modernom sećanju.

 

Foto: John Hardy, thenational.ae

Foto: John Hardy, thenational.ae

John J. Hardy završio je studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu s najvišim ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu “FX Update” prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora.

 

 

 

Izvor: Gdeinvestirati
Previous Obveznice Srbije pet puta isplativije od oročene štednje
Next Ekonomisti: Dobri pokazatelji privredne aktivnosti u Srbiji

You might also like

Svetske berze

Evropske berze: Oprezna trgovina zbog pada Wall Streeta

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni zbog jučerašnjih oštrih gubitaka na Wall Streetu.

Berza

Dinar nastavlja da jača, srednji kurs 118,3853

Dinar je danas nastavio rast prema evru za još 0,1 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,3853 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Beogradska berza: Zaustavljen trodnevni rast, Energoprojekt najtrgovaniji

Ukupna realizaciju u trgovanju na Beogradskoj berzi u četvrtak je iznosila 17,5 miliona RSD (0,1 milion EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,2% na 731,4 poena.