“Igre” u Istočnom kineskom moru: Kineski lovac “nebezbedno” presreo američki špijunski avion

“Igre” u Istočnom kineskom moru: Kineski lovac “nebezbedno” presreo američki špijunski avion

Kineski borbeni avion je izveo “nebezbedno” presretanje američkog špijunskog aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Istočnog kineskog mora, potvrdio je zvaničnik Pacifičke komande SAD, dodajući da se radi o drugom takvom incidentu za mesec dana.

U presretanju su učestvovali kineski lovac J-10 i američki izviđački avion RC-135, izjavio je američki zvaničnik.

Incident se desio u utarak, upravo u vreme kada je američki državni sekretar John Kerry u Pekingu učestvovao na godišnjem američko-kineskom strateškom i ekonomskog dijaloga u Pekingu.

Tokom dvodnevnog samitaa dve vodeće globalne sile su uglavnom razgovarale o temama o kojima postoji neka saglasnost: poput klimatskih promena, globalnih vanrednih zdravstvenih situacija i ograničenja širenja nuklearnog naoružanja, uključujući nedavno jačanje sankcija protiv Severne Koreje zbog njenog programa razvoja nuklearnog oružja., prenose agencije.

Odnosi između Kine i SAD-a su “najvažniji na svetu”, istakao je američki državni sekretar pre susreta sa kineskim liderom Xi Jinpingom.

Ali, John Kerry i kineski državni savetnik Yang Jiechi koji vodi glavnu reč u kineskoj spoljnoj politici nagovestili su da i dalje postoje nesuglasice u stavovima dve sile.

Napetosti o Južnom kineskom moru nad kojim Kina traži potpunu suverenost, potvrdio je Kerry, bile su predmet sveobuhvatne diskusije.

“Ponovio sam podršku Sjedinjenih Država mirnom načinu rešavanja tog problema kroz pregovore”, rekao je Kerry i izrazio “zabrinutost” Washingtona prema “bilo kakvoj jednostranoj inicijativi”, aludirajući na “militarizaciju” koju Kina provodi na ostrvima na koje pravo polažu i druge zemlje.

Yang je odmah uzvratio da Peking poštuje slobodu plovidve i preleta preko teritorije Južnog kineskog mora i pozvao SAD “da se drži svog obećanja da neće zauzimati stav u teritorijalnim sporovima u oblasti”.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad celimobalnim delom Tihog okeana. Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan takođe tvrde da imaju prava na neka ostrva i grebene u Južnom kineskom moru.

Izvor:Agencije
Previous Evropska komisija: Predstavljena revidirana šema Plave karte
Next Gazprom investira 1,5 milijardi dolara u kirgistanske gasovode

You might also like

Geopolitika

Egipatski sud poništio sporazum o ustupanju ostrva Saudijskoj Arabiji

Egipatski sud je proglasio nevažećim sporazum kojim je Egipat ustupio Saudijskoj Arabiji dva ostrva u Crvenom moru, Tiran i Sanafir, prema dogovoru o razgraničenju morske granice.

Tema dana

Četiri arapske države prekinule diplomatske odnose sa Katarom

Četiri arapske države, Bahrein, Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, prekinule su diplomatske odnose sa Katarom.

Geopolitika

Požari u Izraelu namerno podmetnuti, iz Haife evakuisano 50.000 osoba

Veći broj požara i danas bukti širom Izraela, od kojih je najveći u severnom gradu Haifi odakle je evakuisano oko 50.000 ljudi, dok je izraelski premijer Benjanim Netanijahu za neke