Evropske berze: Indeksi oslabili, nafta prešla 52 dolara, evro iznad 1,14 dolara

Evropske berze: Indeksi oslabili, nafta prešla 52 dolara, evro iznad 1,14 dolara

Cene akcija na evropskim berzama u sredu su oslabile pritisnute predviđanjima Svetske banke za globalnu privredu .

Nemački indeks berze DAX oslabio je 0,69 odsto, francuski CAC40 je zatvorio u minusu 0,61 odsto. Glavni indeks berze u Madridu IBEX35 pao je 0,71 odsto, dok je italijanski MIB FTSE zabeležio pad vrednosti od 0,37 odsto.

Indeks berze u Londonu FTSE100, naprotiv, danas je porastao 0,27 odsto podstaknut statističkim izveštajem da je industrijska proizvodnja u Velikoj Britaniji u martu porasla 2,0 odsto, što je najsnažniji rast od jula 2012. godine.

Svetska banka je smanjila svoju prognozu rasta privrede sveta za ovu godinu. Banka sada predviđa da će rast ove godine dostići 2,4 odsto, dok je januara predviđala 2,9 odsto što je bilo isto kao tokom mlake 2015. godine.

Za privredu SAD se očekuje rast od 1,9 odsto, dok je 2015. bio 2,4 odsto. Za privredu SAD se očekuje rast od 1,9 odsto, dok je 2015. bio 2,4 odsto. U Evrozoni se očekuje rast od 1,6 odsto, isto kao i prošle godine, dok su prognoze za Kinu ostale nepromenjene 6,7 odsto rasta.

Pažnju investitora privukli su i mešoviti makroekonomski podaci iz Kine koji su pokazali da je izvoz, iskazan u dolarima, u maju pao 4,1 odsto, što je više nego što se očekivalo, dok je uvoz pao 0,4 odsto, manje od očekivanja,  ali ipak ukazuje na nastavak slabosti domaće potražnje..

U sredu su akcije iz energetskog sektora nadmašile ostale dok se na strani gubitnika izdvajaju akcije u finansijskom sektoru. Evropska centralna banka je danas u sklopu stimulativnih mera privredi započela program kupovine korporativnih obveznica iz kojeg su banke isključene.

Cene nafte danas su dosegle nivo koji je poslednji put zabeležen u julu 2015. godine. Cena brent nafte porasla je 1,44%, na 52,18 dolara po barelu a američke WTI 1,11 odsto, na 50,92 dolara za barel.

Uz kontinuirane probleme u snabdevanju tržišta, cene nafte pogurao je podatak da su zalihe nafte u Sjedinjenim Državama u prošloj sedmici pale više nego se očekivalo. Prema podacima američke Administracije za informacije o energetici (EIA) zalihe su pale za 3,2 miliona barela u nedelji koja se završila 3. juna.

Na tržištu valuta vrednost dolar je najniža u poslednjih mesec dana. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi vodećih svetskih valuta, oslabio je 0,4 odsto.

U odnosu prema evru, američka valuta je oslabila 0,39 odsto, na 1,1402 dolara.

Dolar je oslabio i prema britanskoj funti, 0,17 odsto, dok je u odnosu na švajcarsku valutu pao 0,63 odsto, na 0,9592 franka.

Produžena neizvesnost po pitanju povećanja kamatnih stopa u SAD i slabljenje dolara podigli su cenu zlata na 1.261 dolar za uncu, što je za 1,42 odsto viša cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Danska: Sve više ljudi želi referendum o članstvu u EU
Next Realni efektivni kurs rublje u ovoj godini porastao 6,2 odsto

You might also like

Berza

Zaboravite S&P 500: Kanadske akcije su spremne da nadmaše ove godine

Investitori koji ulažu u akcije trebali bi da razmisle o prelasku granice između SAD i Kanade, prenosi MarketWatch.

Berza

Beogradska berza: Bankarski sektor dobitnik dana

Početak trgovačke nedelje na beogradskom tržištu kapitala obeležilo je skromno trgovanje uz blagi rast berzanskih indeksa.

Berza

Wall Street: Berzanski skok podstaknut tehnološkim sektorom

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle, no pred kraj trgovanja izgubile su deo dobitaka nakon vesti o brojnim žrtvama u napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu.