Ekonomisti: Železara pokreće oporavak metalskog sektora

Ekonomisti: Železara pokreće oporavak metalskog sektora

Prvenstveno zahvaljujući Železari Smederevo, metalski sektor u Srbiji oporavlja se nakon 36 godina stagnacije, prenosi časopis Nacionalna poslovna revija.

Nekada je ovaj sektor koji zapošljava svakog desetog radnika u privredi Srbije, proizvodio petinu ukupne proizvodnje, više od 20 odsto, a danas je proizvodnja pala na polovinu. Nezavršena privatizacija velikih sistema i dugotrajna reorganizacija, ključni su problemi i ovog sektora. Kako navode ekonomisti, reforme koje bi donele oporavak ove grane, moraju da obuhvate i obrazovanje, tržište rada, javnih preduzeća, penzionog sistema, kao i poreski reforma, piše Nacionalna poslovna revija.

U metalskom sektoru radi oko 130.000 radnika, a ekonomski i tehnološki maksimum dostigao je 1980. godine, a zatim je ušao u fazu stagnacije i pada proizvodnje.

Železara Smederevo, koja je u najbolje vreme, između sedamdesetih i osamdesetih godina, proizvodila oko dva miliona tona čelika godišnje, noseći je stub ove industrije, slažu se ekonomisti i pozitivno ocenjuju potpisivanje ugovora sa kineskim He Steelom.

“Najvažnije, obezbediće tržište za Železaru”

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević smatra da je to veoma dobro rešenje.

Foto: Miladin Kovačević

Foto: Miladin Kovačević

“Kineski partner će u Smederevo doneti novu tehnologiju, organizaciju, pa i filozofiju rada. To je ogromna svetska kompanija koja će za čelik iz Smedereva obezbediti tržište, a to je najvažnije. Iskreno se nadam da će investirati i u druge proizvodne linije, na primer za galvanizaciju, što bi onda omogućilo prodaju čelika iz smedereva kragujevačkom Fijatu”, naveo je Kovačević, piše u novom broju Nacionalne poslovne revije.

Kako je kazao, to je dobro za ukupne privredne prilike u Srbiji.

Maksimalnim kapacitetom

Profesor Univerziteta u Luvenu i ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj takođe ukazuje na ogroman značaj prodaje Železare.

Foto: Vladimir Krulj

Foto: Vladimir Krulj

“Privatizacija Železare Smederevo u ekonomskom smislu je izuzetno značajna sa više aspekata. Na ovaj način u Srbiju dolazi jedan od najvećih svetskih proizvođača čelika, koji će obezbediti da čeličana radi maksimalnim kapacitetom većim od dva miliona tona godišnje. To će imati veoma pozitivan uticaj na rast bruto domaćeg proizvoda, ali i na rast izvoza”, rekao je Krulj.

U najbolja vremena Železara je učestvovala u ukupnom izvozu Srbije sa čak 13 odsto.

Dolazak strateškog partnera znači očuvanje više od 5.000 radnih mesta u Železari, kao i nesmetano poslovanje firmi koje sarađuju s njom, ističu ekonomisti.

Profesor ekonomije Miroslav Prokopijević kaže da ovo rešenje ima veliki značaj jer zaposleni zadržavaju radna mesta, ostaju kooperanti u poslu, a štedi se skoro 100 miliona evra budžetskih sredstava godišnje.

Pravno – ekonomski konsultant Milan Parivodić naglašava značaj prodaje Železare Smederevo za celu privredu, a posebno za Smederevo.

“Nadam se da će kineski vlasnik umeti da napravi profitabilno preduzeće investirajući u programe proizvodnje limova za auto -industriju i druge industrije kojima su potrebni proizvodi Železare”, naveo je Parivodić.

zelezo

Sunovrat srpske crne metalurgije počeo je 1985. godine. Slede sankcije, neefikasna privatizacija i reorganizacija (restrukturiranje), tehnološka zastarelost, preuranjena liberalizacija, visoko učešće sive ekonomije, nestabilnost valute čiji je kurs prvenstve no okrenut zadovoljavanju uvoznika, opterećenje dugovima, pa i izostanak stranih investicija. Osnovni problemi i ograničenja poslovanja su, pre svega, opšta nelikvidnost i izuzetno visoka zaduženost preduzeća. Inostrana i domaća tražnja su smanjene, a troškovi poslovanja visoki.

 

Izvor: Tanjug.rs
Previous Beogradska berza: Najveći dnevni skok od početka godine
Next Vučić: Iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti Beograda

You might also like

Najvažnije vesti

MMF smanjio prognozu privrednog rasta Srbije na 2,3 odsto

Ekonomska aktivnost u Srbiji nastavlja da raste, uprkos privremenom usporavanju u prvoj polovini godine i suši, procenjuje MMF.

Banke i finansije

Moody’s mora da plati 16 miliona dolara kazne

Agencija Moody’s Investors Service Inc. pristala je da plati ukupno 16,25 miliona dolara kazne zbog propusta u unutrašnjoj kontroli i nejasnih definicija i nedosledne primene simbola u kreditnim rejtinzima, objavila

Industrija

Ana Brnabić: “Lepo je videti ‘made in Serbia'”

Premijerka Ana Brnabić posetila je Vranje i otvorila novi pogon kompanije Jumko – “Balistika” koji će proizvoditi zaštitnu balističku opremu.