Beogradska berza: Najveći dnevni skok od početka godine

Beogradska berza: Najveći dnevni skok od početka godine

Domaće tržište akcija zabeležilo je danas najveći dnevni skok u tekućoj godini, dok je ukupan promet na trgovanju iznosio 14,4 miliona RSD (0,12 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je nepunih 2% na 627,8 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je nastavio seriju dobrih prometa oko nivoa od 1.200 RSD. Danas je ova hartija registrovala trgovanje vredno 8,3 miliona RSD po prosečnoj ceni od 1.203 RSD što je 0,3% više u odnosu na juče. Najveći domaći građevinar i danas je beležio veliku tražnju oko sada već ustaljene cene od 1.200 RSD, nakon što je u poslednjih mesec dana dobio na vrednosti skoro 14%.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je blago porasla na 644 RSD uz promet od nepunih 1 milion RSD, dok se Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zadržao na ceni od 898 RSD uz minoran promet od 0,1 milion RSD. Ova kompanija je izvestila da je tokom maja zabeležila pad cargo prometa od 2,8%, dok je promet pošte oslabio 6,8%.

Komercijalna banka (KMBN) je bila dobitnik dana uz rast od 12,6% na 1.579 RSD i promet od 0,3 miliona RSD. Doprinos rastu indeksa dao je i Metalac (MTLC) koji je ojačao 2,6% na 1.539 RSD uz neveliku realizaciju.

Pirotski Tigar (TIGR) je skočio 5,2% na 102 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD, dok je Galenika Fitofarmacija (FITO) blago porasla na 2.611 RSD uz skromno trgovanje od 0,3 miliona RSD. Na aukcijskom tržištu veliki promet od 3,1 milion RSD registrovao je proizvođač šporeta Milan Blagojević (MBLS) po nepromenjenoj ceni od 3.300 RSD.

Državne dužničke hartije danas nisu zabeležile trgovanje.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Ole Hansen: Moguće nastajanje mehura kod poljoprivrednih roba
Next Ekonomisti: Železara pokreće oporavak metalskog sektora

You might also like

Berza

Dolar ojačao nakon tri sedmice slabljenja

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice ojačao, nakon tri sedmice slabljenja, što se najviše zahvaljuje rastu njegovog kursa prema evru i britanskoj funti.

Svetske berze

Azijske berze: Indeksi nadoknadili većinu gubitaka

Na većini azijskih berzi cene akcija su u utorak porasle, zahvaljujući usponu Wall Streeta prethodnog dana, čime je nastavljen oporavak tržišta od pada početkom februara, dok je dolar stabilan uoči

Berza

Skupština Tehnogasa odobrila dividendu od 1.801 dinara po akciji

Skupština akcionara Messer Tehnogasa, održana u petak, 27. maja, usvojila je sve predložene odluke, uključujući i odluku o raspodeli dobiti.