Wall Street: Skok cena akcija

Wall Street: Skok cena akcija

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle jer je predsednica Feda Janet Yellen i dalje optimistična u vezi američke ekonomije, ali nije najavila povećanje kamata.

Dow Jones ojačao je 0,64 odsto, na 17.920 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,49 odsto, na 2.109 bodova, a Nasdaq indeks 0,53 odsto, na 4.968 bodova. S&P 500 indeks dostigao je juče najviši nivo za sedam meseci, pa je sada samo 20-ak bodova udaljen od najviših nivoa u istoriji, dostignutih u maju prošle godine.

To se zahvaljuje optimističnim komentarima predsednice američke centralne banke u vezi rasta ekonomije.

Doduše, izveštaji o zapošljavanju, koji su pokazali da je u maju u SAD-u otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta, najmanje u poslednjih pet i po godina, Yellen je nazvala razočaravajućim, no istakla je da ne bi trebalo previše značaja pridavati jednom jedinom izveštaju.

Njeni su komentari otklonili strahove ulagača od usporavanja rasta najveće svetske ekonomije, ali i naveli na zaključak da Fed neće žuriti s povećanjem kamata.

Yellen, naime, nije ni na koji način signalizovala da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope već za koji mesec, što su nedavno najavljivali drugi zvaničnici centralne banke.

Foto:www.sinteza.net/

Foto:www.sinteza.net/

“Mislim da je Yellen i dalje predana povećanju kamata, no signalizovala je da vreme za to još nije određeno. Nije rekla ′u sledećih nekoliko meseci′ ili nešto slično, što predstavlja ublažavanje stava. Stoga više ne očekujemo povećanje kamata u junu ili julu”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u fondu BB&T Wealth Management.

Još do petka smatralo se da postoje veliki izgledi da će Fed povećati kamatne stope u junu ili julu, no nakon što su objavljeni slabi izveštaji s američkog tržišta rada, ti su izgledi splasnuli, pa bi, smatraju brojni analitičari, kamate mogle biti povećane tek na jesen, što kratkoročno ide u prilog tržištu akcija.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,03 odsto, na 6.273 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 odsto, na 10.121 bod, a pariski CAC 0,04 odsto, na 4.423 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Uskoro nova online platforma za trgovinu u Srbiji
Next Azijske berze: Solidan rast indeksa

You might also like

Berza

Beogradska berza: Belex ojačao četvrti dan zaredom, Energoprojekt holding najprometniji

Trgovački dan na Beogradskoj berzi u četvrtak je obeležila solidna realizacija od 343 miliona RSD (2,8 miliona EUR), a gro prometa su zauzele akcije Energoprojekt holdinga.

Berza

Wall Street: Indeksi skočili, Fed podiže kamate

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, najviše u finansijskom sektoru, nakon što je predsednica Feda Janet Yellen poručila da će kamate biti povećane relativno skoro.

Berza

Beogradska berza u padu, deveti dan zaredom

Pad beogradskog tržišta akcija nastavljen je i danas, deveti dan zaredom. Današnji promet iznosio je nevelikih 20,5 miliona RSD (0,17 miliona EUR),dok je Belex15 oslabio 0,1%, na 728,5 poena.