U Srbiji već četiri godine isti minimalac

U Srbiji već četiri godine isti minimalac

Već četvrtu godinu u Srbiji jedan sat rada košta 121 dinar. Samo su Albanija, Bugarska i Makedonija od cele Evrope u januaru ove godine imale nižu minimalnu cenu rada od nas, govore poslednji podaci Eurostata.

Međutim, to očigledno ne tangira mnogo državu, koja je u slučaju Srbije često glavni, odlučujući faktor, koji na kraju “presuđuje” da li će minimalac biti podignut ili ne. I sada se čeka država, odnosno formiranje vlade.

Sindikati tradicionalno insistiraju na povećanju minimalca, poslodavci su protiv, pa je u većini slučajeva poslednjih deset godina država bila ta koja je presecala – nekim kompromisnim rešenjem.

– Čekamo formiranje vlade, da vidimo ko će biti ministar rada i znamo da nas čeka teška borba – kaže za Danas Milorad Panović iz UGS Nezavisnost. Oni su, zajedno sa Samostalnim sindikatom kao jedini predstavnici radnika u Socijalno-ekonomskom savetu u februaru podneli inicijativu da se minimalac podigne na 140 dinara, tako bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara.

Traljavo funkcionisanje SES-a u kom poslodavci i sindikati uz pomoć države raspravljaju o najznačajnijim pitanjima, tvrde sa sve tri strane, pokrentuo je sa mrtve tačke, ali oko minimalne cene rada uvek je isto teško.

– Gotovo četiri godine je ista cena rada, uvek se predlaže neki kompromis i država je često na strani poslodavca. Mi smo i za radikalne mere, za proteste, ukoliko se naš zahtev ne uvaži, ali plašim se da je u Srbiji to nemoguće, dok god je ovde privilegija imati posao biće tako – napominje Panović. On kaže kako su sindikati u Srbiji sposobni da pokrenu donekle zaposlene u državnom sektoru, ali da je gotovo nemoguće pokrenuti ljude koji rade kod privatnika.

Foto: getty

Foto: getty

“Imali smo situaciju da smo bili nezadovoljni kada je usvojan novi Zakon o radu i na te proteste je došlo ne više od 15.000 ljudi. Gde to ima,” kaže Panović, povlačeći paralelu sa protestima nezadovoljnih radnika u Francuskoj ili Hrvatskoj, koji se i zbog manjih problema okupljaju u mnogo većem broju.

Ako se pitaju poslodavci, ekonomski pokazatelji su takvi, smatra Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije, da ne dozvoljavaju povećanje minimalca.

“Nisu se stvorili dovoljno dobri uslovi da bi to moglo da se desi”, rekao je on. Što se tiče Unije, kaže Atanacković, najviše na šta će poslodavci da pristanu jeste da se započne razgovor o minimalcu za narednu godinu.

– Najrealnije je da se cena rada povećava u skladu sa povećanjem inflacije. Problem je što se davanja nekih poslodavaca stalno povećavaju, tako da nema uslova za rast cene rade – ističe Atanacković.

SES je ove godine imao dve vanredne i tri redovne sednice. Na poslednjoj, 18. marta, aktuelni ministar rada Aleksandar Vulin je izabran za predsedavajućeg i njegov mandat traje do aprila naredne godine, ukoliko ostane u Vladi. Rok za dogovor o ceni rada za 2017. je 15. septembar ove godine, a iako SES može da funkcioniše nezavisno od Vlade, o minimalcu će se, ipak, raspravljati kada bude formiran novi tim ministara za Nemanjinu 11.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik
Previous Janet Yellen: Pozitivni trendovi u ekonomiji nadjačali negativne
Next Registarsku tablicu platio 4,3 miliona dolara

You might also like

Preduzetništvo

Sve više povrtara se okreću proizvodnji cveća

Porodica Petrović iz čačanskog sela Stančići lepo žive od najlepše grane poljoprivrede.

Društvo

Najveći rast cena u EU u Bugarskoj, najveći pad u Mađarskoj

Najveći rast cena u EU ima Bugarska, a najveći pad Mađarska, pokazuje izveštaj Agencije EU za statistiku (Evrostat). Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u EU u julu su se stabilizovale na

Društvo

25 zemalja sa najviše milijardera

Infografika koju je pripremio TitleMax, a prenosi Visual Capitalist, pokazuje 25 zemalja u kojima se nalazi najviše milijardera na svetu.