Turska blokirala PayPal

Turska blokirala PayPal

Internet kompanija za plaćanja Paypal početkom nedelje je prestala sa radom u Turskoj.

Bankarski regulator te zemlje odbio je da da licencu toj kompaniji, poručivši da nije u skladu s propisima o lokalizaciji. Taj potez pogodio je mnoge male preduzetnike koji zavise od usluge prenosa novca za gotovo sve transakcije. Za mnoge je Paypal jedina opcija za poslovanje na globalnom nivou.

„Ovo je ekonomski poražavajuće za mnogo, mnogo ljudi“, rekao je vlasnik jedne male firme koja putem internet platforme prodaje autentične turske proizvode.

Preduzetnica, koja mesečno ima prihode od oko 8.000 dolara preusmerila je svoje transakcije preko posrednika. Ta metoda povećava troškove poslovanja zbog dodatnih naknada za transakcije i dužeg trajanja prenosa.

foto: youtube.com

foto: youtube.com

Zanatski proizvodi, kao što su umetnine i keramika, često se iz Turske u Evropu prodaju putem platformi kao što je eBay.

Prema navodima Paypala, Turska želi da firma „u potpunosti lokalizuje“ svoje sisteme.

„Poštujemo želju Turske da razmesti IT infrastrukturu unutar svojih granica. Međutim, Paypal koristi globalnu platformu plaćanja koja deluje u više od 200 tržišta, radije nego da ima lokalne platforme plaćanja s namenskom tehnološkom infrastrukturom u svakoj pojedinoj zemlji“, piše u saopštenju Pejpala.

Turski sukob s tehnološkim firmama nije ograničen samo na Paypal. Ta je zemlja u prošlosti zabranjivala Twitter Youtube, a zabranjuje na desetine hiljada internet stranica.

Brojnim korisnicima društvenih medija u toj su zemlji blokirani računi.

Izvor: GdeInvestirati/SeeBiz
Previous Mlekari traže produženje prelevmana
Next Srbija: Javni dug veći 11,7 milijardi dinara

You might also like

Najvažnije vesti

Marko Čadež: Štrajk u Fiatu negativno utiče i na imidž Srbije kao investicione destinacije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da problemi u kompaniji Fiat treba rešiti što pre jer ta fabrika ima ogroman uticaj na privredu Srbije.

Najvažnije vesti

Najslabija godina za srpske korporacije od izbijanja krize

Akcionarska društva kotirana na Beogradskoj berzi u 2015. godini zabeležila su najlošije poslovne rezultate od izbijanja krize, čemu je u velikoj meri doprinela Naftna industrija Srbije (NIS) koja je registrovala

Saobraćaj

Daimler u 2016. godini povećao godišnju dobit i prihode

Nemački proizvođač automobila Daimler izvestio je u četvrtak o blagom rastu neto dobiti i prihoda u 2016. godini zahvaljujući dobrim rezultatima odeljenja automobila i kombija.