Nebojša Savić: Dve godine rasta koje očekujemo vratiće Srbiju u fazu oporavka

Nebojša Savić: Dve godine rasta koje očekujemo vratiće Srbiju u fazu oporavka

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Nebojša Savić izjavio je danas da očekuje da će ova i sledeća godina biti sa pozitivnim stopama rasta koji će Srbiju vratiti u fazu oporavka.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić rekao je da su osnove rasta postavljene pre dve godine kada je promenjen Zakon o radu i sredinom prošle godine su krenuli veoma pozitivni impulsi koji su preneti na ovu godinu.

Mi sada imamo snažnu tendenciju oporavka privrede i očekujemo da će ova i sledeća godina biti sa pozitivnim stopama rasta koji će nas definitivno vratiti u fazu oporavka i na pozitivne trendove”, rekao je Savić.

Prema njegovim rečima, ključno za rast su strukturne reforme. “Sa promenom Zakona o radu krenulo se u strukturne reforme. Mi sada ulazimo u drugu polovinu, drugo poluvreme realizacije programa sa MMF-om i tu fazu treba da obeležavaju strukturne reforme”, istakao je Savić.

Kaže da smo do sada imali reforme u delu makroekonomskih politika, monetarne i fiskalane politike, fisklane stabilizacije, povećavanja javnih prihoda, smanjivanja javnih rashoda – taj deo je sada uspostavljen i on se nalazi na održivom nivou.

“Sada je važno da u drugom poluvremenu dođe do promene u suštinskom tkivu privrede. Dakle, da počnemo da rešavamo problem impulsa koji treba da dobiju mala i srednja preduzeća koja treba da povuku rast s jedne strane i s druge strane da definitivno zatvorimo crnu knjigu srpske privrede u kojoj se nalazi nekoliko preduzeća koja godinama predstavljaju veliki balast našem rastu”, rekao je Savić.

Savić kaže da reforme uvek podrazumevaju otpore jer postoje neka stečena prava koja neko pokušava da zadržava. Sa druge strane, Savić kaže da treba da se razvija novi segment naše privrede – mala i srednja preduzeća, privatni sektor, nove kreativne industrije koje treba da povuku naš rast i razvoj.

Često govorimo da su maline naš najvažniji izvozni proizvod – njihov izvoz je bio prošle godine 200 miliona evra, podseća Savić. “Ove godine imamo razvoj potpuno novog sektora a to su informaciono-kmunikacione tehnologije čiji izvoz višestruko premašuje ove iznose o kojima govorimo”, kaže Savić.

Govoreći o MMF-u, Savić kaže da imamo rast privredne aktivnosti koja se unapređuje i uspostavljenu održivu varijantu kod momnertarne i fiskalne politike.

Prema njegovim rečima, strukturne reforme nisu samo otpuštanja već i otvaranje novog prostora.

“Mislim da će ova Misija biti dobro završena ali ključno je da obezbedimo održivi rast i razvoj u ovoj i sledećim godinama”, zaključio je Savić.

Izvor:RTS
Previous Francuska: Automobili stariji od 5 godina neće moći u grad
Next Mlekari traže produženje prelevmana

You might also like

Makroekonomija

George Osborne: Glas za Brexit biće omča za Britance

Glas za izlazak Britanije iz EU na referendumu sledeće nedelje dovešće do podizanja poreza i rezanja potrošnje, upozorio je ministar finansija George Osborne.

Najvažnije vesti

Britanski tim eksperata preispituje izlazak sa EU tržišta

Tim britanskih eksperata planira da preduzme pravne radnje da bi utvrdio da li vlada treba da izvede Britaniju iz Evropskog ekonomskog prostora (EEA) i da napusti jedinstveno tržište u okviru

Makroekonomija

Fondacija Billa Gatesa investira u Afriku 5 milijardi dolara

U narednih pet godina fondacija će investirati još pet milijardi dolara u Afriku, izjavio je Bill Gates, jedan od osnivača kompanije Microsoft.