Ministarstvo poljoprivrede: U srpskom voću za Rusiju nema povećane količine pesticida

Ministarstvo poljoprivrede: U srpskom voću za Rusiju nema povećane količine pesticida

Uprava za zaštitu bilja Srbije nije dobila zvanično obaveštenje ruske Federalne službe za veterinarska i fitosanitarna pitanja da su proizvodi poreklom iz Srbije koji su se izvozili za Rusku Federaciju sadržali povećan sadržaj ostataka pesticida, nitrata i nitrita, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

“Fitosanitarna inspekcija na osnovu plana monitoringa, već radi kontrole i do sada je uzeto oko 20 uzoraka trešanja i jagoda koje se trenutno izvoze u Rusku Federaciju i ni u jednom uzorku nije utvrđeno da ima povećan sadržaj ostataka pesticida”, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Kako navode, fitosanitarna inspekcija kontroliše voće i povrće u okviru redovnih kontrola i po planu monitoringa koji se donosi na godišnjem nivou, dok granična fitosanitarna inspekcija kontroliše proizvode iz uvoza na graničnim prelazima i u mestima carinjenja.

Fitosanitarna inspekcija kontroliše kvalitet voća i povrća na zelenim pijacama, veletržnicama, kao i kod poljoprivrednih proizvođača.

Na osnovu unapred definisanog plana monitoringa, obavljaju se kontrole i uzorkovanje voća i povrća koje se nalazi na tržištu u zavisnosti od sezone.

“Zakon o bezbednosti hrane jasno definiše da je zabranjeno u promet stavljati hranu koja nije bezbedna. Oni koji posluju sa hranom u svim fazama proizvodnje i prometa dužni su da obezbede i dokažu da je hrana koja se nalazi u prometu bezbedna za upotrebu. Takođe i Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, obavezuje proizvođače da se pridržavaju propisanog načina primene sredstava za zaštitu bilja, karence i obaveznog vođenja evidencije o primeni sredstava za zaštitu bilja”, kažu u ministarstvu.

Kada je reč o kontroli voća i povrća na prisustvo ostataka pesticida, ona se obavlja proverom dokumentacije o upotrebi sredstava za zaštitu bilja kao i uzimanjem uzoraka kod proizvođača, skladištara i distributera, za potrebe laboratorijske analize.

Na ovaj način, fitosanitarna inspekcijska vrši službene kontrole provere sledljivosti kroz koju se može utvrditi odgovornost u slučaju nastanka problema vezanog za povećani sadržaja ostataka sredstava za zaštitu bilja kod primarnih poljoprivrednih proizvoda, navode u ministarstvu.

U resornom ministarstvu isticu da na osnovu toga voće i povrće koje se prodaje u registrovanim objektima zdravstveno ispravno i bezbedno za konzumiranje i upotrebu.

“Ako se u kontrolama utvrdi neispravnost odnosno neusaglašenost određenih proizvoda, fitosanitarni inspektor preduzima odgovarajuće mere -zabranu prometa poljoprivrednih proizvoda kod kojih je utvrđen povećan sadržaj ostataka sredstava za zaštitu bilja, a na osnovu utvrđenih nepravilnosti pokreće prekršajne postupke u skladu sa važećom zakonskom regulativom”.

Kada je reč o uvozu, službene kontrole bezbednosti voća i povrća sprovode fitosanitarni inspektori na graničnim prelazima i u mestima carinjenja.

“Sama kontrola voća i povrća poreklom iz inostranstva obuhvata pregled dokumentacije, identifikaciju pošiljke, fizički pregled, uzimanje službenog uzorka radi ispitivanja osnovnih i dopunskih parametara bezbednosti i izdavanje rešenja o dozvoli ili o zabrani uvoza”, navodi se.

Kao hrana koja je rizična na povećano prisustvo kontaminenata, voće i povrće se redovno ispituje, odnosno kontroliše se svaka pošiljka za koju je podnet zahtev za uvoz.

Ako se u kontrolama utvrdi neispravnost odnosno neusaglašenost određenih proizvoda, fitosanitarni inspektor preduzima odgovarajuće mere zabrane uvoza i naredbe da se pošiljka vrati pošiljaocu, zabrane prometa poljoprivrednih proizvoda kod kojih je utvrđen povećan sadržaj ostataka sredstava za zaštitu bilja, a na osnovu utvrđenih nepravilnosti pokreće prekršajne postupke u skladu sa važećom Zakonskom regulativom”, navode u pisanom odgovoru predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

Mediji su prethodnih dana preneli da je Ruska poljoprivredna inspekcija “Rošeljhoznadzor” utvrdila da pojedine količine uvezenog voća i povrća iz Srbije imaju nedozvoljene kolicine pesticida i nitrata. Među tim proizvodima, kako se navodi, najviše je jabuka i jagoda.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Najtrgovaniji Energoprojekt i državne obveznice
Next Evropske berze: Optimizam na tržištima, nafta iznad 51 dolar, evro stabilan prema dolaru

You might also like

Najvažnije vesti

Prvi objekti nemačke mesne industrije u Plandištu, Sečnju, Odžacima, Čalmi i Apatinu

Vlasnik nemačke mesne industrije Tenis (Tönnies), Klemens Tenis do kraja septembra će doći u Srbiju da finalizuje dogovore oko investicije u mesnu industriju u Srbiji, pišu Večernje novosti.

Agrobiznis

Šri Lanka: Proizvodnja čaja pala treću godinu zaredom

Loše vreme i vladina zabrana upotrebe pesticida napravili su prošle godine pustoš na poljima “cejlonskog” čaja.

Agrobiznis

Otkup merkatilne pšenice po ceni od 18 dinara po kilogramu

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, utvrdila cenu od 18 dinara po kilogramu za interventni otkup merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda.