Evropske berze: Optimizam na tržištima, nafta iznad 51 dolar, evro stabilan prema dolaru

Evropske berze: Optimizam na tržištima, nafta iznad 51 dolar, evro stabilan prema dolaru

Cene akcija na evropskim berzama u utorak su snažno porasle podržane optimizmom predsednice američke centralne banke i novim rastom cena nafte.

Glavni indeks nemačke berze DAX porastao je 1,65 odsto, francuski CAC40 1,19 odsto, italijanski FTSE MIB 1,95%, španski IBEX 0,80 odsto.

Pritisnut padom akcija Shell-a za više od 3 odsto, londonski FTSE je zatvorio u plusu 11,13 poena, odnosno 0,18 odsto. Shell je danas saopštio da bi mogao da ode iz deset zemalja, u sklopu prethodno najavljenog plana prodaje svojih naftnih i gasnih aktiva u periodu od dve godine.

U Moskvi,  predvođen rastom akcija u energetskom sektoru, MICEX  indeks je ojačao 1,86 odsto.

U poslednjem javnom nastupu pred zasedanje američke centralne banke njezina predsednica Janet Yellen izjavila je sinoć “da su pozitivni ekonomski podaci prevladali negativne” i da su eliminisani rizici koji su na početku godine ugrožavali privredu.

Naglašavajući da je poslednji izveštaj sa tržišta rada bio “razočaravajući”, Yellen je rekla da pozitivni trendovi u ekonomiji ipak preovlađuju i da ne treba previše pažnje pridavati jednom izveštaju.

“Verujem da će pozitivna kretanja u ekonomiji podržati rast zaposlenosti i da će inflacija nastaviti rasti. Kao rezultat toga očekujem da se ekonomska ekspanzija nastavi, uz poboljšanje na tržištu rada i umereni rast BDP-a “, rekla je predsednica Fed-a, otklonivši strahovanja investitora o mogućem usporavanju rasta najveće svetske ekonomije.

Pažnju investitora privukli su i dobri makroekonomski podaci iz evrozone. Eurostat je revidirao procenu rasta BDP-a evrozone sa 0,5% na 0,6 odsto.

Izdvaja se i podatak da je industrijska proizvodnja u Nemačkoj u aprilu porasla 0,8 odsto, dok su analitičari očekivali rast 0,6 odsto.

Povećana globalna tražnja i kontinuirani poremećaji u snabdevanju iz Nigerije podigli su cenu nafte iznad nivoa 51 dolar po barelu, prvi put u osam meseci.

Na londonskom tržištu barel “brent” nafte poskupeo je 96 centi, odnosno 1,9 odsto, na 51,51 dolar, dok je cena američke WTI porasla 1,6 odsto, na 50,48 dolara po barelu.

Foto:sluggerotoole.com

Foto:sluggerotoole.com

Na valutnom tržištu britanska funta je nadoknadila gubitke iz prethodnih dana. Na kurs funte svakodnevno utiču ankete vezane za referendum 23.juna o članstvu Velike Britanije u EU. Dve najnovije pokazuju da je veći broj Britanaca opredeljen za ostanak u EU, pa je funta ojačala prema američkoj valuti 1,5% na 1,4591 dolar, dok je prema evru porasla 0,9 odsto, na 1,2837 evra.

Evro je stabilan u odnosu na dolar i kretao se oko jučerašnjeg nivoa 1,1357 dolara.

Izvor: Agencije

Previous Ministarstvo poljoprivrede: U srpskom voću za Rusiju nema povećane količine pesticida
Next Kakva je veza između američke monetarne politike i kursa dinara

You might also like

Svetske berze

Izgubili 36% vrednosti svojih bitcoina nakon hakerskog napada

Finansijska platforma Bitfinex obavestila je svoje korisnike da će zbog hakerskog napada svi podjednako podeliti gubitak, koji se procenjuje na desetine miliona dolara.

Svetske berze

Evropske berze na putu da zabeleže najveći nedeljni dobitak

Na evropskim berzama u petak se trguje oprezno, nakon četiri dana uzastopnog rasta cena akcija, dok su berzanski indeksi na putu najvećeg nedeljnog dobitka u više meseci.

Berza

Dinar stabilan, NBS intervenisala prodajom evra na međubankarskom deviznom tržištu

Vrednost dinara prema evru u utorak će biti približna današnjoj i zvanični srednji kurs će iznositi 123,6418 dinara za evro.