Zašto je zlato skočilo posle šokantnog izveštaja o zaposlenosti?

Zašto je zlato skočilo posle šokantnog izveštaja o zaposlenosti?

Cena zlata je skočila nakon iznenađujućeg izveštaja o zaposlenosti u SAD koji je objavljen u petak. Najverovatnije predstoji konsolidacija, kaže u ekspertskoj analizi direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Saxo Banci Ole Hansen.

Foto: Ole Hansen, tradingfloor.com

Foto: Ole Hansen, tradingfloor.com

Jedno od tržišta koje je imalo najviše koristi od iznenađujućeg izveštaja o zaposlenosti u petak je zlato. Doživeli smo i da je vrh skoka cene zlata bio i veći. Dostigli smo prvi veliki tehnički nivo na USD 1240 za uncu. Preko noći u Aziji nivo je dostigao 1250 dolara za uncu što predstavlja 50% korekcije cene od rasprodaje koju smo imali priliku da vidimo tokom celog maja. Verovatno ćemo biti svedoci konsolidacije odmah sada.

Videli smo da dolar slabi, što podržava tu odluku. Takođe smo videli i da se očekivanja oko povećanja američkih kamatnih stopa odlažu. Ovi događaji sada idu na ruku investitorima u zlato.

Foto: Saxo bank

Foto: Saxo bank

Tokom maja smo mogli da vidimo da dok su investitori u terminske ugovore, i hedž fondovi smanjivali broj svojih pozicija, nastavilo se sa kupovinom proizvoda kojima se trguje na berzi. Ovo bi moglo da ukazuje da su investitori koji trguju na duži rok zabrinuti zbog činjenice da imamo bilione dolara suverenog duga kojim se trguje sa negativnim prinosom i što ih je u osnovi prisililo da potraže alternative.

Foto: Saxo bank

Foto: Saxo bank

Međutim skok zlata u petak su verovatno pokrenuli hedž fondovi. Samo tokom protekle tri nedelje oni su smanjili odnos svojih dugih u odnosu na kratke pozicije za trećinu, i prema podacima američkih vlasti to je pomoglo izazivanju reakcije fonodva koji su se otimali da obnovebroj dugih pozicija nakon promene osećaja iz izveštaja.

Dakle šta nam sada preostaje?

Pa, kao što sam pomenuo, verovatno nam sada sredstoji konsolidacija. Ako pogledamo grafikone, dolazimo do nivoatehničke korekcijea to može da ukazuje da bi smo mogli videti da tržište konsoliduje neki od dobitaka koji smo videli. Ja očekujem podršku između 1225 i 1230 dolara za uncu, a ako premaši 1250, onda će tržište zaista početi da raspravlja o tome da li bismo mogli da vidimo novi rekord u bliskoj budućnosti.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Mobilni telefon pamti sva mesta koja ste posetili
Next Beogradska berza: Solidno trgovanje, oštar pad Tigra, Imleka i Komercijalne

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Novi pad cena akcija, dolar nastavlja pad

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale više od 1 odsto, kao i dan pre na Wall Streetu, jer ulagači nisu sigurni da će američki predsednik Donald Trump uspeti

Berza

Dinar ponovo na novom rekordu

Dinar će danas prema evru biti na novom ovogodišnjem rekordu i zvanični srednji kurs iznosiće 118,5798 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka

Berza

NIS i ove godine akcionarima deli 25 odsto dobiti, dividenda 24,7 dinara

Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) predložio je skupštini akcionara da se i ove godine na ime dividende izdvoji 25 odsto nekonsolidovane dobiti ostvarene u prošloj godini.