Počela velika vojna vežba NATO u Poljskoj

Počela velika vojna vežba NATO u Poljskoj

Poljska i veliki broj zemalja članica NATO počele su danas svoje dosad najobimnije vojne vežbe u Poljskoj, u trenutku kada zemlje centralne i istočne Evrope traže čvrste bezbednosne garancije usled zabrinutosti zbog izričitosti i akcija Rusije, prenosi AP.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas, posle sastanka sa finskim kolegom Timom Soinijem, da u regionu Baltičkog mora ne postoje pretnje koje bi opravdale militarizaciju te oblasti, preneo je Tas s.

Lavrov je, takođe, poručio da Moskva ima suvereno pravo da primeni adekvatne mere kao odgovor na ekspanziju NATO, navodi Reuters.

Vojne vežbe pod nazivom “Anakonda-16”, koje predvodi Poljska, počele su danas u Varšavi, a u njima učestvuje oko 31.000 pripadnika vojnih snaga Poljske, SAD i još 17 članica NATO, kao i iz pet partnerskih zemalja.

Vežbe će trajati do 16. juna, a testiraće se saradnja između savezničkih komandanata i trupa u pružanju odgovora na vojne, hemijske i sajber pretnje.

Inicijativu za održavanje “Anakonde-16” pokrenula je Poljska 2006. godine, a u tome su joj se postepeno pridružile mnoge države članice NATO.

Ove vežbe su deo programa NATO i održavaju se samo nekoliko nedelja uoči ključnog samita Severnoatlantske alijanse u poljskoj prestonici, za koji se očekuje da će se završiti odlukom o tome da značajan broj vojnika i oprema NATO bude bazirani u Poljskoj i baltičkim državama.

Te zemlje su naročito zabrinute zbog oružanog sukoba u Ukrajini, navodi AP.

S druge strane, Rusija tvrdi da je bilo kakvo prisustvo snaga NATO u blizini njenih granica pretnja po njenu bezbednost, podseća američka agencija.

Izvor:Tanjug
Previous Privredna komora će od 1. oktobra izdavati detašmane za rad u Nemačkoj
Next Evropske berze: Obnovljeni rast cena nafte podržao indekse

You might also like

Geopolitika

Konferenciji o miru na Bliskom istoku u Parizu bez predstavnika Izraela i Palestinaca

Više od 70 svetskih diplomata okupiće se danas u Parizu na konferenciji o miru na Bliskom istoku sa koje se očekuje poziv na osnivanje Palestinske države, ali među njima neće

Tema dana

SAD bacile najveću konvencionalnu bombu u Avganistanu

SAD su u napadu na Avganistan bacile do sada najveću nenukleranu bombu, GBU-43, poznatu kao “majku svih bombi” (MOAB, Mother of all bombs), saopštila je danas Vojska SAD.

Geopolitika

Predsednik Filipina poručio EU: Ne trebamo vaš novac

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte nazvao je zvaničnike EU “kučkinim sinovima”, nakon što su poslanici Evropskog parlamenta objavili rezoluciju kojom se poziva na obuzdavanje i ponovno razmatranje njegovog načina vođenja rata