Penzioneri dnevno imaju manje od 10 evra

Penzioneri dnevno imaju manje od 10 evra

U Srbiji 90 odsto penzionera za sve troškove ima sedam do deset evra dnevno, rečeno je danas na okruglom stolu “Siromaštvo i diskriminacija penzionera i starijih osoba u Srbiji”.

Taj iznos koriste za hranu, kiriju, struju i lekove.

“Mi smo na toliko niskom nivou, da je to uznemiravajuće”, rekao je Đorđe Lajšić iz Udruženja sindikata penzionera Srbije.

On je podsetio da se smanjenjem penzija uštedelo 210 miliona dinara, a da se na drugoj strani, više od 1,3 milijardi potrošilo za subvencije u privredi, i podsetio da u Srbiji ima ukupno 1,7 miliona penzionera, da 65 odsto njih prima penzije do 25.000, 31 odsto penzije od 25.000 do 40.000 i samo devet odsto više od 40.000 dinara.

Udruženje sindikata penzionera uradilo je anketu na teritoriji cele Srbije koja je pokazala da su sve kategorije penzionera ugrožene, a najviše oni koji imaju penzije do 25.000 dinara. Ti penzioneri, kako kažu, nisu ni od čega zaštićeni zato što nije rađeno dva puta godišnje usklađenje penzija, koje im je do novembra 2014. godine pripadalo.

Foto: dinar

Foto: dinar

Oni, kako kažu, danas moraju da odluče da li će od tih niskih penzija da kupe hranu, lekove ili plate režijske troškove.

Predsednik Udruženja sidnikata penzionera Milorad Vujasinović rekao je da je vladinim merama o smanjenju penzija oštećeno 700.000 penzionera, a da ih za žalbe sudu u Strazburu koči Upravni sud koji još nije doneo nijednu odluku.

Predsednica Sindikata penzionera Francuske Dominik Fabr rekla je da je u toj zemlji 2013. godine donet zakon koji omogućava izdvajanje finansijskih sredstava za stare koji su posebno ugroženi.

Oni imaju pravo na finansijski dodatak koji može mesečno da ide i do 3.000 evra, rekla je Fabr i napomenula da troškovi stanarine u toj državi iznose od 1.500 do 1.800 evra, da je skupa hrana, kao i komunalije.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Počinje SYMORG StartUp Day 2016. na Zlatiboru
Next Vojvođanska banka ne naplaćuje provizije na bankomatima u Grčkoj

You might also like

Društvo

PIO fond: Na kraju 2015. godine suficit od četiri milijarde dinara

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO) završio je 2015. godinu sa ostvarenim budžetskim suficitom od oko četiri milijarde dinara, rečeno je danas na sednici Upravnog odbora tog

Tema dana

Građani pitaju za kamatu i ratu, a ne misle na druge troškove kad uzimaju kredit

Građani, prilikom podizanja kredita, najviše pažnje obraćaju na visinu rate i kamatu, dok su im uglavnom u drugom planu ostali troškovi.

Lične finansije

Koliki je iznos penzije potreban za dobijanje keš kredita?

Keš kredit je jedan od najtraženijih bankarskih proizvoda, a kako su najredovnije platiše penzioneri, banke su smanjile kriterijume za odobravanje pozajmica našim najstarijim sugrađanima.