NBS upozorava: Pazite gde plaćate račune, učestala pojava neovlašćenog pružanja platnih usluga

NBS upozorava: Pazite gde plaćate račune, učestala pojava neovlašćenog pružanja platnih usluga

Narodna banka Srbije je nakon sprovedenih postupaka kontrole, utvrdila postojanje određenih subjekata koji neovlašćeno, tj. bez odgovarajuće dozvole, pružaju platne usluge građanima (mogućnost plaćanja računa za komunalije, telefon i sl.) i oglašavaju pružanje tih usluga u javnosti, te je tim subjektima izrekla novčane kazne i zabranu obavljanja ovih poslova, saopštila je centralna banka.

NBS je skrenula pažnju da platne usluge u Republici Srbiji, bez dobijanja posebne dozvole koju izdaje Narodna banka Srbije, mogu pružati banke i javni poštanski operator – neposredno ili posredstvom svojih ovlašćenih zastupnika.

Svi ostali subjekti, platne institucije i institucije elektronskog novca u smislu Zakona o platnim uslugama, mogu građanima pružati platne usluge samo po dobijanju dozvole Narodne banke Srbije

Narodna banka Srbije je do sada dala sedam dozvola za pružanje platnih usluga privrednim društvima koja su za to ispunila predviđene uslove.

U pitanju su platne institucije„TENFORE d.o.o. Beograd“, „EKI Transfers d.o.o. Beograd“, „DINERS CLUB INTERNATIONAL BELGRADE d.o.o. Beograd“, „PREDUZEĆE ZA TRGOVINU NA VELIKO I MALO VIP SISTEM d.o.o. Beograd“, „IPAY SEE d.o.o. Beograd“, „PAYSPOT d.o.o. Novi Sad“ i „PRIVREDNO DRUŠTVO ZA PROMET I USLUGE COA d.o.o. Paraćin“.

Ako građani i pravna lica obavljaju poslove platnog prometa preko subjekata koji nemaju odgovarajuću dozvolu Narodne banke Srbije odnosno preko lica koja nezakonito pružaju platne usluge, postoji visok nivo izvesnosti da korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu, a efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava bi u ovom slučaju bili gotovo onemogućeni, upozorava NBS.

Gdeinvestirati.com
Previous Evropske berze: Obnovljeni rast cena nafte podržao indekse
Next Kipar: Promet na tržištu nekretnina povećan za 25 odsto

You might also like

Najvažnije vesti

Yangon berza: Otvoreno prvo tržište kapitala u Mjanmaru, listirana samo jedna kompanija

Mjanmar, donedavno Burma, je danas otvorio svoju prvu berzu na kojoj je listirana samo jedna kompanija, u nadi da bi taj potez mogao da pomogne privrednom rastu zemlje koja izlazi

Kompanije

Pet kompanija zainteresovano za Galeniku

Pregovori oko prodaje Galenike i dalje traju, a među zainteresovanima je i dosta starih imena.

Makroekonomija

Velika Britanija razmatra mogućnost slobodne trgovine sa Kinom

Došlo je vreme da se istraže nove mogućnosti širom sveta, uključujući i Kinu rekao je britanski ministar finansija Filip Hamond upozorivši da će Brexit baciti “senku” na svetsku ekonomiju.