Mobilni telefon pamti sva mesta koja ste posetili

Mobilni telefon pamti sva mesta koja ste posetili

Bez obzira na to koristite li IOS ili Android, telefoni imaju načine na koje prate gde su njihovi vlasnici bili, a svi ti podaci ostaju zabeleženi u njihovoj memoriji.

Ti podaci mogu nam pomoći da se prisetimo koja smo mesta posjetili ili kad smo tačno bili na nekom putovanju, a istovremeno omogućuju da nam pametni telefoni pružaju korisne informacije u zavisnosti od toga koja mesta češće posećujemo.

Google možda ima najpregledniji način prikazivanja svih tih informacija na svojoj vremenskoj traci, ranije poznatoj kao istorija lokacija. Tamo možete videti kartu na kojoj su ucrtana sva mesta na kojima ste bili, zajedno s datumima kada ste tamo bili. Stranica te podatke koristi za svoje alate koji se baziraju na lokacijama, poput karata ili notifikacija da se u vašoj blizini događa nešto zanimljivo. Na toj stranici možete uključiti opciju da vaš pametni telefon beleži mesta koja ste posetili ako ona već nije uključena, ili je možete isključiti.

foto: ign.com

foto: ign.com

Lagano isključivanje ili brisanje

Ako koristite Android, za praćenje vašeg kretanja verovatno ne trebaju dodatne aplikacije, kao kod IOS-a gde je potrebna na primer aplikacija Google app, koja prati vaše kretanje i podatke šalje Googleu. Google je korisnicima olakšao isključivanje praćenja kao i brisanje podataka koje je sačuvao o vama. Jednostavno posetite postavke svog Google aloga i isključite “Location History”. S obzirom na to da tu funkciju isključujete za ceo nalog, on će podatke o isključivanju poslati i aplikaciji koja vas prati.

Kod brisanja istorije kretanja, možete izabrati želite li da izbrišete pojedini dan ili celokupnu istoriju.

Slična situacija je i kod Applea na njegovim iPhoneima. Listu možete videti ako kliknete na “Settings App” i izaberete “Privacy”. Tu ćete pronaći različite opcije za “Location services”, ali i isključiti dalje praćenje. Na dnu liste pronaći ćete “System Services” gde možete izabrati “Frequent Locations” među kojima su sva mesta koja ste posetili. Važno je znati da ti podaci ostaju samo na vašem telefonu i ne prosleđuju se Appleu. Zbog toga nisu toliko korisni kao oni na Googleu, ali s druge strane niko ih neće koristiti za druge svrhe, poput oglašavanja.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Srbija: Benzinske pumpe na granicama propadaju
Next Zašto je zlato skočilo posle šokantnog izveštaja o zaposlenosti?

You might also like

Kompanije

Na prodaju Industrija mašina i opreme Poljostroj iz Odžaka

Stečajni upravnik Industrije mašina i opreme Poljostroj iz Odžaka oglasio je prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica javnim prikupljanjem ponuda.

Kompanije

Država povećala vlasnički udeo u Galenici konverzijom duga

Na skupštini akcionara Galenike, koja je održana juče, doneta je odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,7 milijardi RSD, tako da je država

Kompanije

Burberry: Profit nadmašio prognoze analitičara

Zarada Burberry grupe nadmašila je prognoze analitičara zahvaljujući rezanju troškova i poboljšanju trenda potrošnje u Kini.