Komplet udžbenika do 17.000 dinara

Komplet udžbenika do 17.000 dinara

Bez obzira što je osnovno obrazovanje u Srbiji besplatno i obavezno, u praksi je to potpuno drugačije, jer za dva osnovca udžbenici koštaju 15.000 dinara, a za starije 30.000.

Roditelji osnovaca za kupovinu udžbenika moraće da izdvoje najmanje 15.000 dinara ako imaju dvoje dece u mlađim razredima, dok za one starije dva kompleta koštaju duplo više, i do 30.000 dinara.

Pripreme za novu školsku godinu polako su počele, a roditelji se već hvataju za glavu kako će uspeti da kupe svojoj deci udžbenike, za koje treba da izdvoje skoro pola plate. Osim ogromnih iznosa, roditelje je revoltiralo i to što u nekim školama đacima nije dozvoljeno korišćenje polovnih knjiga.

“Deo knjiga smo uzeli preko škole, drugu polovinu smo uzeli polovne knjige, od Prijatelja. Uzeli bi sve polovne knjige, ali škole često menjaju izdavača, tako da iako je ista škola u pitanju, isti nastavnici, prinuđeni smo bili da kupimo nove jer ove stare od prethodne generacije nisu važile”, kaže Ana Mosić, roditelj.

A u izdavačkim kućama imaju i objašnjenje zašto je neophodno kupiti nove knjige.

“Živimo u svetu kada je velika količina informacija, izazovi za našu decu su veliki, u kompjuterskim igricama, u tv-u, u muzici, i treba na neki način dati i tu motivaciju da taj udžbenik bude lep, da bude zanimljiv, da ima neke dodatke, da ga u stvari privučete i motivišete da nauči kako da uči”, ističe Gordana Knežević Orlić iz Izdavačke kuće „Klett“

foto: luftika.rs

foto: luftika.rs

Koliko će koštati komplet udžbenika zavisi od škole do škole, a predmetni nastavnici se dogovaraju od kog će izdavača naručiti knjige. Kako bi bar malo uštedeli, neki roditelji radije biraju da sami kupuju knjige u knjižarama.

“Što se tiče kompleta za osnovnu školu, do četvrtog, tj.do petog razreda kreću se u rasponu od 4.000 do 7.000, sve zavisi od škole i izdavača za kojeg se škola odlučila. A što se tiče za više razrede, od petog do osmog, tu je raspon od 10.000 do 17.000 čak. Do petog razreda uglavnom idu kompleti, a od petog do osmog, pojedinačno se više kupuju”, objašnjava Bojan Savić, iz knjižare Most u Kragujevacu.

Za razliku od prošle godine, kada su neke porodice mogle da ostvare popuste u skladu sa primanjima, besplatne udžbenike ove godine dobiće samo đaci čije porodice primaju socijalnu pomoć. Tako da nikakve popuste neće imati samohrane majke, ali ni deca čiji su jedan ili oba roditelja nezaposleni, ukoliko se ne nalaze na spisku Centra za socijalni rad.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous VOICE: Srbija u otvaranje fabrike u Novom Sadu ulaže tri puta više od korporacije Lear
Next EBRD pokazala interesovanje za privatizaciju Aerodroma i Telekoma

You might also like

Društvo

Najveća plata u Srbiji 240.000 evra

Poreskoj upravi Srbije stiglo je 23.238 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana u 2017. godini.

Društvo

Rusija odbacila ponudu Evrovizije da učestvuje na takmičenju preko satelita

Organizatori takmičenja pesme Evrovizije predložili su danas ruskoj kandidatkinji da iz Moskve učestvuje na takmičenju, pošto što su ukrajinske vlasti zabranile ruskoj pevačica Juliji Samojlovoj da uđe u zemlju.

Društvo

Kina ukida monopol na so

Kina uvodi izmene u industriju soli s namerom da smanji monopol koji država ima više od 2.000 godina, duže nego što postoji Veliki kineski zid.