VOICE: Srbija u otvaranje fabrike u Novom Sadu ulaže tri puta više od korporacije Lear

VOICE: Srbija u otvaranje fabrike u Novom Sadu ulaže tri puta više od korporacije Lear

Srbija će za otvaranje fabrike za proizvodnju električnih kablova za automobilsku industriju američke korporacije Lear u Novom Sadu i zapošljavanje 2.000 ljudi uložiti tri puta više novca od stranog partnera, a stručnjaci za strana ulaganja ocenili su taj ugovor kao štetan, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Ugovorom o državnoj pomoći, koji je objavio VOICE, američkoj korporaciji će na ime subvencija za zapošljavanje biti isplaćeno 9,58 miliona evra.

Računajući državnu pomoć i predvidjena izdvajanja za gradnju hale, dolazi se do okvirnih državnih ulaganja od 42,5 miliona evra, dok se bez vrednosti zarada zaposlenih, Lear obavezao da uloži 14,8 miliona evra. Tako su ulaganja države u otvaranje ove firme tri puta veća od ulaganja investitora”, naveo je VOICE.

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da je ugovor sa američkom korporacijom “štetan”, da je posao “našminkan”, kao i da je “vrlo sličan, ako ne i gori”, od dovodjenja kineskog investitora Mei Ta i da su o ugovoru sa srpske strane pregovarale “neznalice”.

“Ugovor je potpisan pred izbore i čini se da je na našu štetu zbog toga požureno da se dovede investitor. Takodje, postoje velike razlike izmedju ugovora na srpskom i njegovog engleskog prevoda, što je nedopustivo. Najtragičnije je što mi ne razumemo da je konfekcioniranje kablova jedna industrija koja je odavno u lošem stanju i od koje iole razvijene zemlje beže”, dodao je Kovačević.

VOICE je naveo i da je američka korporacija Lear bila na meti optužbi organizacija za zaštitu prava radnika, ali i američkog Ministarstva rada zbog otpuštanja radnika koji su ukazali na korišćenje opasnih supstanci u prozivodnji zbog kojih su neki od njih dobili astmu.

Poslovanje te kompanije u Hondurasu kritikovale su nevladine organizacije, navodeći da se radnici tretiraju na nehuman način.

Izvor:VOICE/Beta

Previous Švajcarci odbacili predlog da svaki stanovnik mesečno dobija 2.500 franaka bez obzira da li radi ili ne
Next Komplet udžbenika do 17.000 dinara

You might also like

Transport

Tesla Motors povlači 53.000 vozila zbog problema s ručnim kočnicama

Američki proizvođač električnih automobila Tesla dobrovoljno sa svetskog tržišta povlači 53.000 vozila S i X modela zbog problema s ručnom kočnicom, a poručio je i da dosad nije dobio izveštaje

Nekretnine

Porez od 10 odsto prihvatljiviji za manje stanove

Kada bi poreska stopa na izdavanje stanova bila niža, bilo bi sklopljeno mnogo više ugovora o zakupu, smatraju agenti za nekretnine.

Trgovina

Tesco ukida 1.200 radnih mesta

Najveći britanski trgovački lanac Tesco najavio je ukidanje još 1.200 radnih mesta, što predstavlja deo restrukturiranja koje bi toj kompaniji trebalo doneti uštede od 1,5 milijardi funti, pišu britanski mediji.