Nedeljni pregled: Evro ojačao u odnosu na dolar 2,3 odsto

Nedeljni pregled: Evro ojačao u odnosu na dolar 2,3 odsto

Na svetskim valutnim tržištima kurs evra prema američkoj valuti protekle je nedelje porastao 2,3 odsto, na 1,1367 dolara, što je najviši nivo od polovine maja.

S druge strane, evro je oslabio 1,2 odsto u odnosu na japansku valutu, na 121,10 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, 3,4 odsto, na 106,53 jena, najniži nivo u mesec dana.

Nakon četiri nedelje neprestanog rasta, vrednost dolara prošle je nedelje oslabila jer je malo verovatno da će američka centralna banka povećati kamate pre jeseni.

Oštar pad kursa dolara usledio je u petak, nakon što je objavljeno da je u maju u SAD-u otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta, najmanje u poslednjih pet i po godina, dok su analitičari očekivali 164.000.

Nakon neočekivano slabih podataka s američkog tržišta rada, dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, pao je u petak 1,6 odsto, što je njegov najveći dnevni gubitak od februara.

Posledica je to smanjenih očekivanja da će Fed već za koji mesec povećati referentne kamatne stope jer se čini da američka privreda ne raste toliko brzo koliko se mislilo, pa je pitanje je li spremno za povećanje kamata.

“Ovi podaci znače da Fed neće žuriti, neće povećati kamate u junu, pa ni u julu, a veroatno uopšte neće razmatrati tu mogućnost pre okončanja predsedničkih izbora u SAD-u”, kaže Jonathan Lewis, direktor u “Fiera Capital”.

Izvor:SEEBiz
Previous Svetske berze: Nelagoda i oprez na tržištima, cene akcija pale
Next Švajcarci odbacili predlog da svaki stanovnik mesečno dobija 2.500 franaka bez obzira da li radi ili ne

You might also like

Berza

Produktna berza: Povećana potražnja za pšenicom

Majski praznici sredinom nedelje značajno su uticali na aktivnost na organizovanom robno-berzanskom tržištu.

Kompanije

Michaerl Kors za 1,2 milijarde dolara preuzima Jimmy Choo

Michael Kors Holdings dogovorio je za 1,2 milijarde dolara (896 miliona funti) preuzimanje Jimmy Chooa.

Berza

Wall Street: Indeksi podstaknuti energetskim i tehnološkim sektorom

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, najviše u energetskom i tehnološkom sektoru, dok se zdravstveni sektor našao pod pritiskom nakon što je novoizabrani predsednik Donald Trump prozvao farmaceutske