Poljska povećava broj vojnika, upisuje i dobrovoljce

Poljska povećava broj vojnika, upisuje i dobrovoljce

Poljska namerava da poveća broj pripadnika regularnih oružanih snaga sa sadašnjih sto hiljada na 150.000 i da formira još tri brigade  teritorijalne odbrane koje će brojati 35.000 ljudi.

“Odlučili smo da povećamo broj poljskih vojnika. Procenjujemo da će vojska sledeće godine imati oko 150.000 ljudi”, rekao je juče novinarima poljski ministar odbrane Antoni Mačjerevič.

Mačjerevič je dodao da će važan deo uvećanog sastava oružanih snaga biti jedinice teritorijalne odbrane od 35.000 ljudi, čije će prve dobrovoljce Poljska početi da upisuje u septembru.

Ministar odbrane nije direktno pomenuo pripajanje Krima Rusiji, ali ovi događaji su naveli Varšavu da unapredi svoje odbrambene kapacitete, navodi AFP.

Svaka od 16 poljskih provincija će imati jedinicu na nivou brigade a najmnogoljudniji i najveći region – Mazovia – dve.

Prioritet u razmeštanju vojnika imaće tri provincije na istoku zemlje, Podlasko, Lublin i Potkarpatje, za koje se veruje da su najviše izložene pritisku Rusije, navode agencije.

Izvor:Agencije
Previous Nedozvoljena količina pesticida u srpskom voću za Rusiju, slede mere
Next Međunarodna konferencija o izraelsko-palestinskom sukobu: Status quo neodrživ

You might also like

Geopolitika

Izaslanik UN: Kakvo je to primirje kad na svakih 25 minuta pogine jedan Sirijac a na svakih 13 minuta je jedan ranjen

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura je rekao da obnovljeni oružani sukobi u Siriji ozbiljno ugrožavaju mirovne pregovore i krhko primirje.

Politika

Beograd i Priština postigli sporazum o telekomunikacijama

Beograd i Priština postigli su sporazum o telekomunikacijama koji uključuje i nesmetan rad “Telekoma Srbije” na Kosmetu, a imovina “Telekoma” prenosi se na “MTS d.o.o”, ćerku firmu “Telekoma” na KiM,

Politika

Ivanić, Cvijanović i Šarović pozvani na saslušanje zbog referendum o Danu Republike Srpske

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić dobio je poziv za saslušanje u Tužilaštvu BiH zbog referendum o Danu RS, održanog 25. septembra.