MMF u Beogradu 9. juna, NBS očekuje odlične ocene

MMF u Beogradu 9. juna, NBS očekuje odlične ocene

Misija Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi James Roof dolazi u Beograd devetog juna, potvrđeno je Tanjugu u sedištu ove međunarodne finansijske institucije u Vašingtonu.

Tada će, kako je planirano, početi tehnički razgovori između Srbije i MMF-a, dok će zvanični razgovori početi u ponedeljak, 13. juna sastankom u Narodnoj banci Srbije.

Misija MMF je u Srbiji bila krajem februara, kada su započeti razgovori o četvrtoj reviziji trogodišnjeg programa, koji je Srbija zaključila sa tom institucijom.

Revizija nije zaključena, a stalni predstavnik MMF u Beogradu Daeghang Kim je rekao Tanjugu da će ocena biti data prilikom sledeće posete delegacije MMF, koja će uslediti nakon izbora.

“Praksa MMF pred izbore varira, ali nije neuobičajeno da se odloži kompletiranje revizije zbog izbora”, objasnio je Kim Tanjugu.

Prema njegovim rečima, tehnička vlada će preuzeti upravljanje nakon izbora, ali je ona, podsetio je, limitirana u ovlašćenjima da usvaja nove mere.

Trogodišnji stand-by aranžman iz predostrožnosti, vredan oko 1,2 milijarde evra, Srbija je sa MMF-om zaključila u februaru 2015. godine.

Foto:www.tanjug.rs

Foto:www.tanjug.rs

Jorgovanka Tabaković: Očekujemo odlične ocene MMF-a

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković očekuje da će Srbija dobiti odlične ocene misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na predstojećoj, četvrtoj reviziji stand-by aranžmana iz predostrožnosti.

“Ostvareni rezultati, koji su često bili i znatno povoljniji u odnosu na dogovorene kriterijume, daju nam za pravo da, kao i do sada, sa realnim optimizmom očekujemo odlične ocene”, kaže Tabaković u intervjuu za Tanjug.

Ističe da je u prva tri meseca ove godine očuvana cenovna i finansijska stabilnost, znatno smanjen fiskalni i platnobilansni deficit, ubrzan ekonomski rast zasnovan na investicijama i izvozu, nastavljen priliv stranih direktnih investicija, i dodaje da se uz sve to permanentno popravljaju šanse za povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

“Srbija je prepoznata i kao povoljna destinacija za nova ulaganja. Svi ovi rezultati nas obavezuju da još odlučnije nastavimo putem koji smo trasirali u prethodnom periodu. Zbog toga očekujem da četvrta, kao i naredne revizije stand-by aranžmana zaključenog iz predostrožnosti sa MMF-om budu uspešne”, zaključila je Tabaković.

Izvor:Tanjug
Previous Od 8. juna državna uprava sama pribavlja podatke potrebne za izdavanje dokumenata
Next Wall Street: Indeksi u minusu, smanjeni izgledi da će Fed uskoro povećati kamate

You might also like

Makroekonomija

Inflacija evrozone u avgustu 1,5 odsto

Inflacija evrozone iznosila je 1,5% u avgustu naspram 1,3% zabeleženih mesec dana ranije, pokazali su podaci Eurostata, dok je stopa inflacije u avgustu 2016. godine iznosila 0,2%.

Banke i finansije

AIK banka preuzela Alpha banku, vraća se ime Jubanka

Ugovor o preuzimanju 100% akcija Alpha Bank Srbije u vlasništvo AIK Banka a.d. Beograd potpisan je juče u sedištu Alpha Bank Srbija u Beogradu.

Kompanije

Smederevski Želvoz prodat za milion i po evra

Smederevski Želvoz u stečaju prodat je za 163 miliona dinara firmi “Victory Solutions” iz Beograda, rečeno je u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.