Od 8. juna državna uprava sama pribavlja podatke potrebne za izdavanje dokumenata

Od 8. juna državna uprava sama pribavlja podatke potrebne za izdavanje dokumenata

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, od 8. juna državna uprava neće smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama, izjavila je ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički

“Od 8. juna počinje proces u kome treba da se promeni način na koji uprava razmišlja i način na koji će građani biti usluženi”, rekla je Udovički agenciji Beta.

Ona je dodala da će građani moći da se žale ako im iz državne uprave budu tražili podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji. Zakon predviđa i kazne za službenike, ako građanin podnese prekršajnu prijavu.

“Za početak očekujemo da uprava prestane da traži informacije koje su sadržane u ličnoj karti, odnosno izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu”, istakala je Udovički i naglasila da nema potrebe da se izvodi donose posebno, zajedno sa ličnom kartom.

Prema njenim rečima, u mnogim lokalnim samoupravama već primenjuju neku razmenu podataka i od kad je taj zakon usvojen rade na tome da savladaju i razmenu o svim podacima u službenim evidncijama.

To ne znači da će prestati potreba da se ikakva uverenja pribavljaju. Na primer informacije koliko zarađujete, gde ste zaposleni, uverenja o zdravstvenom stanju i slična uverenja, ne stoje u službenoj evidenciji i moraće se i dalje pribavljati”, rekla je ona.

Udovički je navela da očekuje da se ne samo smanji nepotrebno dupliranje informacija, već da se promeni i način razmišljanja uprave.

“Ta fleksibilnost je normalna u drugim zemljama. Naša tradicija je da uprava i pravosudni sistem jako bukvalno tumače propise i moramo da izađemo iz toga”, rekla je Udovički i dodala da je da će biti organizovane obuke za službenike.

Izvod iz matične knjige rođenih, uveranje o državljanstvu i dokaz o prebivalištu su tri dokumenta za koji nema potrebe da se posebno traže i građani na tome treba da insistiraju“, rekla je Udovički.

Građani će na ovaj način kako je objasnila, uštedeti novac, ali i vreme.

“Za izdavanje izvoda su se plaćale takse, a zakon predviđa da provera informacije koju radi službenik bude besplatna”, rekla je Udovički.

Ona je podsetila i da je stari zakon predviđao da se od građana ne sme tražiti podatak koji uprava već poseduje, ali da se ta obaveza nije poštovala. Zakon o opštem upravnom postupku koji je Skupština Srbije usvojila krajem februara, građanima i privredi treba da obezbedi lakše dobijanje neophodne dokumentacije.

Građani će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija, a biće oslobođeni i od plaćanja takse za ta dokumenta. Puna primena zakona počinje od juna 2017. godine.

Izvor:Beta
Previous Međunarodna konferencija o izraelsko-palestinskom sukobu: Status quo neodrživ
Next MMF u Beogradu 9. juna, NBS očekuje odlične ocene

You might also like

Društvo

Rio 2016: Uhapšen predsednik Evropskog olimpijskog komiteta zbog ilegalne prodaje ulaznica

Predsednik Evropskog olimpijskog komiteta Patrik Hiki (Patrick Hickey) uhapšen je u Rio de Žaneiru zbog ilegalne prodaje ulaznica za takmičenja.

Društvo

Nove pogodnosti za investitore u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović najavio je da će grad Beograd na narednoj sednici Skupštine grada, 7. juna, usvojiti Odluku o dopuni Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Najvažnije vesti

Izraelski Danbar želi da ulaže u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Kladovu

Izraelska korporacija Danbar zainteresovana je za podizanje pogona u Kladovu, čija bi investicija za početak obezbedila posao za 30 radnika.