Wall Street: Investitori podstaknuti ohrabrujućim podacima o zapošljavanju

Wall Street: Investitori podstaknuti ohrabrujućim podacima o zapošljavanju

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi blago porasli jer su ulagače ohrabrile nove naznake oporavka američke ekonomije nakon usporavanja rasta u prvom tromesečju.

Dow Jones ojačao je 0,27 odsto, na 17.838 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 odsto, na 2.105 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 odsto, na 4.971 bod.

U sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče blago porasle, pri čemu je najviše, 1,3 odsto, porastao zdravstveni sektor, i to sedmi dan zaredom.

S druge strane, manju grupu gubitnika predvodio je energetski sektor s padom za 0,3 odsto.

Cene nafte juče su imale znatne oscilacije, pa su nakon vesti da OPEC nije postigao dogovor o smanjenju proizvodnje pale oko 2 odsto. Međutim, kasnije su nadoknadile sve gubitke jer je ulagače ohrabrio podatak o padu zaliha nafte u SAD-u.

Podsticajno su na tržište uticali i izveštaji ADP-a, najveće američke konsultantske firme za zapošljavanje, prema kojoj je u maju u privatnom sektoru otvoreno 173.000 novih radnih mesta.

To je, doduše, nešto manje od očekivanja, ali više nego u prethodnom mesecu, pa su ulagači zaključili da se najveća svetska ekonomija oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromesečju.

Zbog toga su splasnula strahovanja od posledica mogućeg povećanja kamata američke centralne banke već u junu ili julu.

“U poslednje vreme su glavne teme na tržištima da li zarade kompanija dovoljno rastu i da li je ekonomija dovoljno snažna da bi izdržalo moguće povećanje kamata. Novi podaci malo su umirili ulagače”, kaže Rick Meckler, predsednik u firmi LibertyView Capital Management.

A još bolju sliku s američkog tržišta rada daće u petak izveštaji vlade o zapošljavanju, koje obuhvata i privatni i državni sektor.

Foto:www.telegraph.co.uk

Foto:www.telegraph.co.uk

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da je u maju u SAD-u otvoreno oko 162.000 novih radnih mesta i da je stopa nezaposlenosti pala s 5 na 4,9 odsto.

Ako podaci  budu bolji od očekivanja, to bi bio signal da bi američka centralna banka zaista mogla da poveća ključne kamatne stope već za koji mesec, kako to najavljuje niz zvaničnika Feda.

Ipak, to bi značilo i da se američka ekonomija oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromesečju i da je dovoljno čvrsto da izdrži povećanje kamata.

Ako podaci budu slabiji od očekivanja, to bi značilo da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, ali i da je rast najveće svetske ekonomije sporiji nego što se procenjuje.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečan obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika su juče zamenile 6,4 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7 milijardi.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 odsto, na 6.185 bodova, a pariski CAC 0,21 odsto, na 4.466 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,03 odsto, na 10.208 bodova.

Izvor: Gdeinvestirati/Hina
Previous Kina u julu lansira prvi svetski kvantni komunikacioni satelit
Next Azijske berze: Oprezna trgovina

You might also like

Berza

Iran spreman da se pridruži pregovorima o stabilizaciji tržišta nafte

Iran je spreman da u naredna dva-do tri meseca podigne svoj nivo proizvodnje nafte na 4 miliona barela dnevno, zavisno od potreba tržišta, saopšteno je iz Nacionalne naftne kompanije Irana

Svetske berze

Fjučersi zlata probili 1.300 dolara jer akcije tonu sve dublje

Cena zlata na terminskom tržištu probila je nivo od 1.300 dolara za uncu, što je najviši nivo u ovoj godini.

Najvažnije vesti

Beogradska berza u prošloj nedelji zabeležila najmanji promet u poslednjih nekoliko meseci

Svih pet trgovačkih dana protekle sedmice beogradsko tržište akcija beležilo je pad vrednosti, uz prilično slabu investicionu aktivnost koja je donela najmanji sedmični promet u poslednjih nekoliko meseci.