Tek svaki deseti vlasnik placa na Dedinju plaća porez

Tek svaki deseti vlasnik placa na Dedinju plaća porez

Građani su sami dužni da podnesu poresku prijavu, ističu poreznici, dok stručnjaci kažu da to znači da će samo pošteni platiti porez.

Žitelji opštine Savski venac u Beogradu, najelitnije u Srbiji, sa naseljima Dedinje, Senjak, Topčidersko brdo, tradicionalno dobijaju da plate najviši porez koji je poslednjih godina, uz porez na nekretninu, uvećan i porezom na zemljište veće od deset ari.

Iznosi poreza za samo zemljište mere se stotinama hiljada dinara. Žitelji s pomenute „adrese” svesni su da stanovanje na takvoj lokaciji košta u poreskom smislu, međutim nije im bilo pravo kada su saznali da je porez na zemljište najblaže rečeno selektivan. Što znači da ovu dažbinu nisu dobili da plate svi na koje bi trebalo da se odnosi, već neuporedivo manji broj njihovih komšija.

Služba za katastar nepokretnosti dostavila im je podatak da na opštini Savski venac postoje 2.174 katastarske parcele čija je površina veća od deset ari.

foto: sh.wikipedia.org

foto: sh.wikipedia.org

S druge strane, Uprava javnih prihoda grada Beograda, odeljenje Savski venac, dostavilo im je podatak da je u 2015. godini doneto 241 rešenje za poreske obveznike koji imaju ili pravo svojine ili pravo korišćenja na zemljištu preko deset ari.

To znači da je tek svaki deveti vlasnik kuće s okućnicom većom od deset ari pod „lupom” i da mu je razrezan porez na zemljište. Šta je sa ona 1.933 vlasnika nekretnina? Da li su i zašto oni amnestirani da ne plate porez na zemljište? Da li je za to razlog loša poreska evidencija ili nešto drugo?

„Politika” je Sekretarijatu za finansije Beograda postavila pitanje kako je moguće da poreska rešenja nisu izdata za sve 2.174 parcele. Njihov odgovor se svodi na to da je poreski obveznik sam dužan da podnese poresku prijavu i da je podatak o pomenutom broju parcela za njih samo podatak o potencijalnom broju poreskih obveznika.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous Brazil tone u najdužu recesiju od 1930. godine
Next Kina u julu lansira prvi svetski kvantni komunikacioni satelit

You might also like

Nekretnine

MIPIM za početnike (2)

Imajući u vidu da se u Srbiji odluke uglavnom donose u poslednjem trenutku, pitanje je kako se organizovati za MIPIM prvi put ili kako se u poslednjem trenutku spremiti za

Nekretnine

Kazne do 50.000 dinara za neodržavanje zgrade

Kragujevačani ubrzano rade na primeni predloga novog Zakona o uređenju stambenih zgrada.

Rezidencijalne nekretnine

Sudska prodaja nekretnina: Dobra prilika ili nešto drugo?

Kupovina nekretnine po ceni od 60 ili 30 odsto procenjene vrednosti na licitaciji deluje primamljivo.