SAD: Poslodavci smanjili broj radnih mesta

SAD: Poslodavci smanjili broj radnih mesta

Američki poslodavci naglo su smanjili broj novih radnika u maju na samo 38.000, što je najmanji mesečni porast u više od pet godina.

Nezaposlenost je pala sa pet na 4,7 odsto i ona je sada na najnižem nivou od novembra 2007. godine. Taj procenat je smanjen iz problamatičnog razloga – skoro pola miliona nezaposlenih Amerikanaca je prestalo da traži posao pa se više zvanično ne računaju kao nezaposleni.

Znatno slabiji izveštaja o zapošljavanju od očekivanja može uticati na federalne rezerve koje bi na sastanku sredinom juna trebalo da razmatraju podizanje referentne kamatne stope. Analitičari su procenjivali da će referentna kamatna stopa biti podignuta najverovatnije u julu.

Foto: getty

Foto: getty

Novi podaci su našli mesto i u predsedničkoj trci, pošto je kandidat republikanaca Donald Trump već na Twitteru ocenio da je to “užasan izveštaj”.

S usporavanjem rasta američke privrede u prvom tromesečju usporen je i tempo zapošljavanja – u aprilu je zaposleno 123.000, a očekivalo se 160.000, a u martu 186.000, dok se očekivalo 208.000. U prethodna tri meseca je prosečno zaposleno 116.000 ljudi dok je u 12 meseci zaključno s aprilom prosek bio 230.000 ljudi.

Današnji izveštaj je iznenadjujući i s obzirom na druge skorašnje podatke koji su bili ohrabrujući – potrošnja u maloprodaji u aprilu je porasla, dok su Amerikanci znatno povećali kupovinu automobila i drugih velikih stvari, a povećani su i prodaja kuća i izgradnja stanova.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Majski deficit budžeta 11,3 milijarde dinara
Next Konstituisana Skupština Srbije

You might also like

Društvo

Svaka četvrta izbeglica u Nemačkoj ima posao

Od izbeglica koje su u Nemačku stigle poslednjih godina iz kriznih zemalja gotovo svaka četvrta u međuvremenu ima zaposlenje, piše dnevnik Rheinische Post.

Preduzetništvo

Tehnološkim viškovima 200.000 dinara novčane pomoći za pokretanje posla

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije (NSZ) Zoran Martinović rekao je danas da će iduće godine radnici koji su proglašeni viškovima, moći da za pokretanje biznisa dobiju pomoć od 200.000

Društvo

Prodat dijamant za rekordnih 63 miliona dolara

Dijamant od 813 karata prodat je za rekordnu cenu od 63 miliona dolara, saopštila je kanadska rudarska kompanija Lucara Diamond.