Porasle cene plemenitih metala, zlato poskupelo 2,5 odsto

Porasle cene plemenitih metala, zlato poskupelo 2,5 odsto

Cene plemenitih metala snažno su porasle u petak nakon što su podaci sa američkog tržišta rada pokazali da je broj otvorenih novih radnih mesta u SAD najmanji u poslednjih skoro šest godina.

Američki poslodavci naglo su smanjili broj novih radnika u maju na samo 38.000, što je najmanji mesečni nivo zapošljavanja od septembra 2010, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Podaci o zapošljavanju pojačali su neizvesnost na tržištima i sumnju da bi Fed uskoro mogao povećati kamatne stope. Predsednica Fed-a Janet Yellen je prošle nedelje nagovestila da bi centralna banka mogla povećati kamatne stope – ako poraste zaposlenost u SAD.

Analitičari procenjuju da ne postoje šanse da će kamate biti povećane u junu, a sa ovako lošim podacima sa tržišta rada znatno je smanjena mogućnost podizanja kamatnih stopa u julu.

Podaci američkog Ministarstva rada bili su pravi blagoslov za plemenite metale, pa je unca zlata poskupela 30 dolara, odnosno 2,5 odsto, na 1.241 dolar. Uprkos današnjim dobicima zlato je u ovoj nedelji izgubilo 0,87% od svoje vrednosti.

S druge strane, dolar je u korpi valuta oslabio 1,4 odsto, što robu koje su cene iskazane u američkoj valuti, poput plemenitih metala, čini jeftinijom za kupce koji koriste druge valute.

Tako je cene srebra i platine, za isporuku u julu, porasle su po 2,3 odsto a paladijuma, za isporuku u septembru, za 2,8 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Evro ojačao iznad nivoa 1,13 dolara, prvi put u dve nedelje
Next Loši podaci na američkom tržištu rada oborili dolar

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Istorijski nivo Dow Jones-a

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, primakavši se granici od 20.000 bodova, a rekordne nivoe dostigao je i Nasdaq indeks.

Berza

Evropske berze u negativnoj teritoriji, nafta blizu 50 dolara, evro i zlato poskupeli

Glavni indeksi evropskih tržišta kapitala u utorak su zatvorili trgovanje u negativnoj teritoriji, ali je rast cena nafte ograničio veće gubitke.

Berza

Nafta pala ispod 40 dolara za barel

Snažniji dolar i rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama spustile su cenu “crnog zlata” na međunarodnim tržištima ispod nivoa 40 dolara za barel.