Kina u julu lansira prvi svetski kvantni komunikacioni satelit

Kina u julu lansira prvi svetski kvantni komunikacioni satelit

Kina se sprema da u julu lansira, skoro 500 kilograma težak prvi svetski kvantni komunikacioni satelit u sklopu misije QUESS (Quantum Experiments at Space Scale).

Satelit će pokušati da testira neobični fenomen kvantne povezanosti u kom dve čestice deluju kao međuzavisni par čak i kada su među njima enormne udaljenosti. Svojstvo jedne čestice je ogledalo druge i zajedno čine jedan sistem.

To znači da merenjem osobina jedne čestice kao što je elektron, automatski znamo osobine njegovog “partnera” koji može da se nalazi na drugoj strani svemira. Ovaj fenomen predstavlja problem jer implicira da čestice “komuniciraju” među sobom iako ne postoji fizička mogućnost njihove interakcije, pogotovo ne pri velikim udaljenostima.

foto: thomascook.com

foto: thomascook.com

Prema tome, satelit bi mogao sadržati jednu česticu dok bi se na površini Zemlje nalazio njen “partner”. Na ovaj način kvantna povezanost bi se dodatno testirala zahvaljujući udaljenosti satelita koji će orbitirati na visini od 600 kilometara sinhrono sa Suncem.

Ukoliko se kvantna povezanost pokaže tačnom, implikacije po buduću tehnologiju su enormne, a stručnjaci već vide potencijal u komunikaciji i enkripciji. U ovom projektu pored kineskih naučnika iz Šangaja učestvuju i stručnjaci sa Univerziteta u Beču.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Tek svaki deseti vlasnik placa na Dedinju plaća porez
Next Wall Street: Investitori podstaknuti ohrabrujućim podacima o zapošljavanju

You might also like

Društvo

Grčka: Farmeri odustali od blokade granice

Poljoprivrednici u Grčkoj odustali su od blokade grčko-bugarske granice koju su najavili za danas, izjavio je Jordan Arabadžijev iz Saveza međunarodnih prevoznika Bugarske.

Društvo

Brexit i izbor Macrona promenili pogled Merkelove na EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, obraćajući se glasačima uoči saveznih izbora, da su odluka Britanije da napusti EU i izbor Emmanuela Macrona za predsednika Francuske promenili njen pogled na

Društvo

Još 220 lekova o trošku Srbije

Vladi Srbije predložena je od strane republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nova lista besplatnih lekova u koju je uvršteno još 220 medikamenata koji se izdaju o trošku države, pišu danas Večernje