Evro ojačao iznad nivoa 1,13 dolara, prvi put u dve nedelje

Evro ojačao iznad nivoa 1,13 dolara, prvi put u dve nedelje

Vrednost evra porasla je danas iznad nivoa 1,13 dolara, po prvi put u dve nedelje, nakon iznenađujuće loših podataka sa američkog tržišta rada.

Evrom se u popodnevnim satima trguje po ceni 1,335 dolara, što je za 1,65 odsto viša cena u odnosu na prethodni dan.

Američki poslodavci naglo su smanjili broj novih radnika u maju na samo 38.000, što je najmanji mesečni nivo zapošljavanja u više od pet godina, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Nezaposlenost je pala sa 5% na 4,7 odsto, što je najniži nivou od novembra 2007. godine. Međutim, taj procenat je smanjen iz problematičnog razloga – skoro pola miliona nezaposlenih Amerikanaca je prestalo da traži posao pa se više zvanično ne računaju kao nezaposleni.

Neočekivano slab izveštaj o zapošljavanju će uticati na monetarnu politiku Federalnih rezervi, koje bi na sastanku sredinom juna trebalo da razmatraju podizanje referentne kamatne stope. Predsednica Fed-a Janet Yellen je prošle nedelje nagovestila da bi centralna banka mogla povećati kamatne stope – ako poraste zaposlenost u SAD.

Analitičari procenjuju da ne postoje šanse da će kamate biti povećane u junu, a sa ovako lošim podacima sa tržišta rada znatno je smanjena mogućnost podizanja kamatnih stopa i u julu.

Odmah nakon objavljivanja podataka vrednost dolara na tržištu valuta naglo je pala. Dolarov indeks koji meri vrednost američke u korpi vodećih svetskih valuta pao je 1,3 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Poštanska štedionica Srbije kupila obveznice Republike Srpske
Next Porasle cene plemenitih metala, zlato poskupelo 2,5 odsto

You might also like

Berza

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq blizu rekorda, podaci sa tržišta nekretnina pogurali akcije

U utorak su akcije na američkoj berzi zatvorile u pozitivnoj teritoriji zbog optimističnih podataka o prodaji novih kuća u SAD i veće od očekivanja pretkretnice u evropskom privatnom sektoru.

Svetske berze

Svetska proizvodnja čelika porasla 4 odsto

Globalna proizvodnja čelika u martu je porasla za 4 odsto zahvaljujući većoj proizvodnji u Kini, najvećem svetskom proizvođaču, nakon ukidanja zimskih ograničenja, te većoj američkoj proizvodnji nakon uvođenja uvoznih carina.

Svetske berze

Cene nafte dostigle najviše nivoe u tri godine

Na svetskim tržištima su cene nafte porasle i u drugoj nedelji nove godine, za više od 3 posto, pa su dostigle najviše nivoe u tri godine, što se zahvaljuje smanjenju