Beogradska berza: Veći deo prometa zauzele državne obveznice

Beogradska berza: Veći deo prometa zauzele državne obveznice

Beogradska berza na dan 03.06.2016.godine

Poslednji trgovački dan u nedelji doneo je veliki promet, a gro prometa zauzele su državne obveznice. Prekinut je četvorodnevni rast berzanskih indeksa, Belex15 oslabio je 0,8% na 624,6 poena, dok je ukupna realizacija u trgovanju iznosila 554 miliona RSD (4,5 miliona EUR).

Foto: ocdn.eu

Foto: ocdn.eu

Najprometnija akcija bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) od 9,1 milion RSD po prosečnoj ceni od 1.200 RSD. Akcije ove kompanije u plusu su peti uzastopni dan, a od početka nedelje beleže rast od 9,1%.

Najveća domaća mlekara Imlek (IMLK) registrovala je promet od 3,7 miliona RSD, uz rast cene od 1,6% na 5.998 RSD.

Foto:www.airserbia.com

Foto:www.airserbia.com

Beogradski Aerodrom Nikola Tesla (AERO) nastavio je trend rasta, okončavši danas trgovanje u blagom plusu od 0,1% na nivou od 900 RSD uz realizaciju od 3,4 miliona RSD. Među prometnijim akcijama bila je Komercijalna banka (KMBN) uz promet od skoro 1 milion RSD, uz oštru negativnu korekciju cene od 5,6% na 1.502 RSD.

Foto: nis.eu

Foto: nis.eu

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) beleže danas skromnu realizaciju od 0,6 miliona RSD, blago se spustivši na 642 RSD. NIS će održati redovnu skupštinu akcionara 28.juna tekuće godine, a na dnevnom redu će između ostalog biti i odluka o raspodeli dobiti. Uprava kompanije je predložila da se na ime dividende isplati 24,69 RSD po akciji, a kao dan dividende je utvrđen 18.jun.

Galenika Fitofarmacija (FITO) ostvarila je promet od 0,7 miliona RSD po nepromenjenoj ceni od 2.600 RSD u odnosu na prethodni trgovački dan.

Dinarska obveznica RSO1356 koja dospeva na naplatu 19. decembra 2016. godine zabeležila je promet od 324 miliona RSD, dok je obveznica RSO16134, takođe denominovana u dinarima, zabeležila promet od 209,4 miliona EUR.

Izvor: WiseBroker
Previous Konstituisana Skupština Srbije
Next Poštanska štedionica Srbije kupila obveznice Republike Srpske

You might also like

Najvažnije vesti

Kakve cene nafte očekuje Goldman Sachs?

Njujorška banka Goldman Sachs u svom najnovijem izveštaju piše o optimalnim cenama nafte koje pogoduju američkim proizvođačima i predviđaju koje cene nafte nas očekuju ove i naredne godine.

Najvažnije vesti

Rohani smiruje Irance: Kurs stranih valuta neće dalje rasti

Vlada će uraditi sve kako bi zaštitila stabilnost tržišta (valuta), uveravao je Irance u nedelju predsednik vlade Hasan Rohani.

Berza

Turska lira i dalje tone

Imenovanjem svog zeta, 40-godišnjeg Berata Albayraka za novog ministra finansija, turski šef države Tayyip Erdogan izazvao je novu rundu propadanja lire.