Azijske berze: Oprezna trgovina

Azijske berze: Oprezna trgovina

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, pri čemu su cene akcija blago porasle, dok se čekaju izveštaji o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smer tržišta.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto, dok su cene akcija u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle između 0,2 i 0,7 odsto. Berzanski indeksi u Šangaju i Južnoj Koreji blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,4 odsto. Ostane li tako, u ovoj bi nedelji zabeležio rast od 0,3 odsto.

Azijski ulagači su oprezni jer će danas poslepodne biti objavljeni izveštaji o zapošljavanju u SAD, koji bi mogli znatno uticati na smer tržišta jer bi nakon tih podataka mogle porasti ili splasnuti špekulacije o povećanju kamata američke centralne banke.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da je u maju u SAD-u otvoreno oko 162.000 novih radnih mesta i da je stopa nezaposlenosti pala s 5 na 4,9 odsto.

Ako podaci budu bolji od očekivanja, to bi bio signal da bi Fed zaista mogao povećati ključne kamatne stope već za koji mesec, kako to najavljuje niz zvaničnika Feda.

Ipak, to bi značilo i da se američka ekonomija oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromesečju i da je dovoljno čvrsto da izdrži povećanje kamata.

Ako podaci budu slabiji od očekivanja, to bi značilo da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, ali i da je rast najveće svetske ekonomije sporiji nego što se procenjuje.

Tajvan berza

“Ako podaci budu u skladu s očekivanjima i ako predsednica Feda Janet Yellen u najavljenom govoru u ponedeljak zadrži pozitivan stav o povećanju kamata, mislim da su šanse za povećanje cene novca već u junu vrlo visoke”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u kompaniji Sumitomo Mitsui Asset Management.

Trenutno učesnici na tržištima novca daju samo 20 odsto šansi da će Fed povećati kamate već u junu, a 60 posto da će to učiniti u julu.

Smatra se, naime, da će čelnici Feda pričekati ishod referenduma o izlasku ili ostanku Britanije u Evropskoj uniji, a tek nakon što ta neizvrsnost bude uklonjena s tržišta odlučivati o kamatama.

Nafta oscilirala nakon sastanka OPEC-a

Podršku tržištima pruža stabilnost cena nafte. Juče su, doduše, znatno oscilirale, pa su nakon vesti da OPEC nije postigao dogovor o smanjenju proizvodnje pale oko 2 odsto, ali su kasnije nadoknadile sve gubitke jer je ulagače ohrabrio podatak o padu zaliha nafte u SAD-u.

Jutros se na američkom tržištu cena barela stabilno kreće oko 49,20 dolara, pa je od početka nedelje na gubitku 0,3 odsto.

Na londonskom tržištu cena barela se stabilno kreće oko 50,10 dolara, pa je na putu nedeljnog dobitka od 1,6 odsto.

Dolar ojačao prema evru

A na valutnim tržištima kurs dolara je prema japanskom jenu i dalje pod pritiskom. Jutros se kreće oko 108,60 jena, nedaleko najnižge nivoa u dve nedelje, dok je juče u ovo doba iznosio 109,05 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je ojačao, pa je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,1205 na 1,1155 dolara.

Čelnici Evropske centralne banke (ECB) poručili su nakon jučerašnje sednice kako se blagi oporavak ekonomije evrozone nastavlja, pa su procene rasta u ovoj godini povećali s prethodnih 1,4 na 1,6 odsto.

ECB je blago povećala i procenu inflacije u ovoj godini, s 0,1 na 0,2 odsto, i nije najavila nikakve nove podsticajne mere, osim da će nastaviti s implementacijom prethodno prihvaćenih mera.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Investitori podstaknuti ohrabrujućim podacima o zapošljavanju
Next Pavle Petrović: Finansije daleko od ozdravljenja, zamrzavanje plata do 2018.

You might also like

Svetske berze

Evropske berze – Intraday: Bankarski sektor i preuzimanja podstakli berze

Na evropskim berzama u ponedeljak su cene akcija znatno porasle, najviše u bankarskom sektoru, a pozitivno na tržište utiču vesti o preuzimanjima.

Berza

Pobednici i gubitnici na svetskim tržištima u 2016. godini

Pregled dešavanja na svetskim tržištima kapitala “Bloomberg” počinje konstatacijom da se za godinu koja prolazi može reći mnogo toga, ali ne i da je bila mirna za investitore.

Svetske berze

Cene nafte nastavile rast podstaknute geopolitičkim tenzijama

Povišene geopolitičke tenzije, od Libije, preko Sirije do Severne Koreje podstiču dobitničku seriju nafte. Od devet poslednjih trgovačkih dana, nafta je zabeležila rast cene u osam.