Wall Street: Investitori oprezni zbog nejasnih pokazatelja

Wall Street: Investitori oprezni zbog nejasnih pokazatelja

Na Wall Streetu se u sredu trgovalo oprezno jer podaci najvećih svetskih ekonomija nisu podsticajni, pa su berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni.

Dow Jones ojačao je 0,01 odsto, na 17.788 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,11 odsto, na 2.099 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 4.952 boda. U sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče blago porasle, pri čemu je zdravstveni sektor ojačao šesti dan zaredom. S duge strane, najviše su pale cene u telekomunikacionom sektoru.

Ulagači su bili suzdržani jer su najnoviji podaci pokazali da je proizvodna aktivnost najvećih svetskih ekonomijaa – od Kine, preko Evrope, do SAD-a – i dalje slaba. Uz to, mnogi nisu spremni menjati pozicije uoči izveštaja o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utiče na smer tržišta jer bi moglo uticati na odluku Feda o kamatnim stopama.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da je u maju u SAD-u otvoreno oko 170.000 novih radnih mesta, nešto više nego u aprilu. Procenjuje se takođe, da je satnica porasla za 0,2 odsto.

Budu li podaci bolji nego što se očekuje, to bi bio signal da bi američka centralna banka zaista mogla povećati ključne kamatne stope već za koji mesec, kako to najavljuje niz zvaničnika Feda.

Foto:www.telegraph.co.uk

Foto:www.telegraph.co.uk

No, to bi značilo i da se američka ekonomija oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromesečju i da je dovoljno čvrsto da izdrži povećanje kamata.

Ako podaci budu slabiji od očekivanja, to bi značilo da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, ali i da se nastavlja slabost najveće svetske ekonomije.

“Podaci objavljeni ove nedelje nisu ulagačima dali jasnu sliku, pa se nadaju da će izveštaji o zapošljavanju jasnije pokazati kakva je situacija u ekonomiji”, kaže Jonathan Corpina, partner u firmi Meridian Equity Partners.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosečan obim trgovanja. Na američkim berzama je vlasnika juče zamenilo 6,5 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7 milijardi.

Na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 odsto, na 6.191 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,57 odsto, na 10.204 boda, a pariski CAC 0,67 odsto, na 4.475 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Švajcarska ekonomija u prvom kvartalu na ivici stagnacije
Next Azijske berze: Bez želje za rizikom

You might also like

Svetske berze

Azijske berze pale sa najviših nivoa u poslednjih 10 godina

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago skliznule s najviših nivoa u poslednjih 10 godina jer je ulagače obeshrabrio niz slabijih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja iz Kine.

Berza

Evropske berze: Početak nedelje obeležio oštar pad akcija

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija oštro su pale, prateći gubitke na azijskim berzama, a pod najvećim je pritiskom energetski sektor zbog pada cena nafte.

Berza

Wall Street porastao peti dan zaredom

Na Wall Streetu su i u četvrtak cene akcija porasle, peti dan zaredom, pri čemu je ponovo po dobicima predvodio tehnološki sektor, dok se tržište oporavlja od oštrog pada početkom meseca.