Švajcarska ekonomija u prvom kvartalu na ivici stagnacije

Švajcarska ekonomija u prvom kvartalu na ivici stagnacije

Švajcarska ekonomija usporila je u prvom tromesečju 2016. godine, približivši se ivici stagnacije, pokazali su u sredu podaci njihovog ministarstva ekonomije.

U prva tri ovogodišnja meseca ekonomija je porasla 0,1 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2015. godine kada su aktivnosti porasle 0,4 odsto, pokazali su izveštaji ministarstva ekonomije. Ekonomisti su procenjivali rast od 0,3 odsto u prvom tromesečju.

Na godišnjem nivou ekonomske aktivnosti su u prvom tromesečju 2016. godine uvećane za 0,7 posto, što znači da je stopa rasta na godišnjem nivou više nego udvostručena u poređenju s prethodnim kvartalom kada je rast iznosio 0,3 odsto. Ekonomisti su procenili rast na 0,9 odsto.

ekonomija

Marginalni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) najvećim delom proizlazi iz rasta potrošnje domaćinstava i ulaganja u građevinarstvo i na opremu.

Potrošnja domaćinstava porasla je za 0,7 odsto, najpre na usluge u sektoru brige o zdravlju. Ulaganja u opremu i softver uvećana su za 2,1 odsto, a rast od 1,1 odsto zabeležen je kod ulaganja u segmentu građevinarstva. Među glavnim sastavnicama BDP-a pad je zabeležen u stavci državne potrošnje, i to za 0,8 odsto.

U stavci robnog izvoza promene u navedenom razdoblju nisu zabeležene, dok je izvoz usluga uvećan za dva odsto. Takođe je uvoz robe uvećan za 0,4 odsto a usluga za 2,8 odsto, pokazuju podaci ministarstva.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kipar: Veća zarada od turizma za 24 odsto
Next Wall Street: Investitori oprezni zbog nejasnih pokazatelja

You might also like

Makroekonomija

Grčka od EU dobila 162 milijarde evra

Grčka je u proteklih 35 godina od Evropske unije /EU/dobila 162 milijarde evra i spada u grupu zemalja koje su dobile najviše novca u istoriji Unije.

Makroekonomija

Kuba u najvećoj recesiji u poslednjih 20. godina

Kubanski predsednik Raul Castro je izjavio da je ekonomska kriza Venecuele gurnula Kubu u recesiju u 2016. godini, prvi put tokom više godina.

Makroekonomija

Trump ima plan B u slučaju da dođe do bankrota

Trumpova administracija ima rezervni plan kako bi sprečila bankrot vlade po osnovu finansijskih obaveza.