SAD zvanično označile Severnu Koreju pretnjom po globalni finansijski sistem

SAD zvanično označile Severnu Koreju pretnjom po globalni finansijski sistem

Sjedinjene države su u sredu napravile još jedan korak u nameri da izoluju Severnu Koreju od svetskog finansijskog sistema zvanično je označivši “globalnim koncernom za pranje novca” i pretnjom za finansijski sistem u svetu.

Cilj Vašingtona je da spreči direktne i indirektne aktivnosti Severne Koreje unutar američkog bankarskog sistema i obezbedi da bilo kakvi poslovi sa trećom stranom, u kojima se nalaze značajne sume dolara ili druge valute, ne mogu da prođu kroz SAD.

Potez Vašingtona usledio je nakon nedavne rezolucije Saveta bezbednosti UN koja poziva sve članice UN da prekinu bankarske veze sa Pjongjangom.

“Današnji potez je dalji korak ka pooštravanju bankarskih veza sa Severnom Korejom i mi očekujemo od svih vlada i finansijskih vlasti da učine isto u skladu sa novom rezolucijom Saveta bezbednosti UN”, kazao je vršilac dužnosti podsekretara za pitanja terorizma i finansijske špijunaže u Ministarstvu finansija SAD.

“Sjedinjene Države, Savet bezbednosti UN i naši partneri u svetu su svesni koliko Severna Koreja predstavlja pretnju za globalni finansijski sistem”, dodao je američki podsekretar za pitanja terorizma i finansijske špijunaže.

Svetske agencije navode da ovaj potez Vašingtona dodatno izoluje Severnu Koreju, koja se opirala pozivima Saveta bezbednosti UN da Pjongjang obustavi svoj nuklearni program i testiranja balističkih raketa.

Savet bezbednosti UN je u martu uveo Pjongjangu do sada najoštrije sankcije koje uključuju inspekcije celokupnog transporta tereta u i iz Severne Koreje, a prošle nedelje je i EU pojačala sankcije prema Pjongjangu.

Izvor:Agencije

 

Previous EU traži više slobode za Uber i AirBnb
Next Osam proizvođača povlači više od 12 miliona automobila

You might also like

Društvo

Francuska: Eksplozija u nuklearnoj elektrani

U nuklearnoj elektrani na severozapadu Francuske danas se dogodila eksplozija u kojoj je moguće da ima povređenih, ali koja ne predstavlja nuklearnu opasnost, pišu francuske novine Ouest France na svojim internet stranicama,

Geopolitika

Lavrov i Kerry o konkretnim akcijama u Siriji

U telefonskom razgovoru ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Johna Kerrija razmatrane su opcije konkretnih akcija protiv terorista u Siriji.

Geopolitika

Rusija ukinula sankcije Turskoj

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o ukidanju ograničavajućih mera protiv Turske, koji stupa na snagu od dana njegovog objavljivanja u službenom glasniku.