Peter Garnry: Ekonomija evrozone u junu spremna za preokret

Peter Garnry: Ekonomija evrozone u junu spremna za preokret

Porasla je mogućnost da će jun biti tačka preokreta za ekonomiju evrozone, piše u komentaru za Gdeinvestirati rukovodilac strategije na tržištu kapitala u Saxo banci Peter Garnry.

Foto: tradingfloor.com

Foto: Peter Garnry, tradingfloor.com

Na prezentacijama i sastancima sa klijentima uvek govorim da nije potrebno ponovo izmišljati „makro-točak“, zato mi u Saxo banci pratimo €-coin* sistem za praćenje BDP-a u realnom vremenu Banke Italije, koji objavljuje podatke prvog radnog dana nakon ispraćenog meseca.

Danas smo primili najnovije podatke za maj koji pokazuju dalji pad do 0,26 (0,28 u aprilu). Na pad je uglavnom uticalo usporavanje privrede i uporna slabost nivoa cenau privredi.

Zasnovana na €-coin indikatoru, ekonomija evrozone raste (na godišnjem nivou) za 1 procenat. Međutim, dobra stvar u vezi sa današnjim podacima je ta da inercija gubitaka usporava, tako da je porasla mogućnost da će jun biti tačka preokreta, ostavljajući maj kao kratkoročno najniži nivo u nedavnom usporavanju koje je počelo u februaru.

Dok industrijski sektor i dalje usporava, sektor usluga se drži dobro spuštajući stopu nezaposlenosti u gotovo svim privredama evrozone.

Bez velikog iznenađenja, usporavanje u ekonomiji evrozone je negativno uticalo na grupe ciklične industrije kao što su tehnologije u proizvodnji hardvera, raznovrsne finansijske statistike, automobilska industrija, banke, kao i kompanije koje nude razonodu i rekreaciju (uglavnom zbog terorizma).

Foto: worldsteelnews.com

Foto: worldsteelnews.com

Zanimljivo je, međutim, da je drugi deo ciklične ekonomije zapravo imao najbolje rezultate, a te industrijske grupe su rudarstvo, proizvodnja čelika, transport, nafta i gas i proizvodnja električne opreme.

Dok industrijski sektor i dalje usporava, sektor usluga se drži dobro spuštajući stopu nezaposlenosti u gotovo svim privredama evrozone. Preokret u junu bi mogao doći sa pozitivnim impulsom u industrijskom sektoru od masovnog podsticaja koji se sada odvija u Aziji (Kina i Japan).

Nedavna dešavanja sa cenama na tržištu robe takođe mogu imati pozitivan impuls uspostavljanjem višeg nivoa cena u privredi.

Drugi vodeći pokazatelji iz SAD i Azije verovatno takođe pokazuju najniži nivo a neki najnoviji podaci opet ukazuju da je zapravo došlo do ubrzanja, i ukoliko ne dođe do prekida zbog nekih događaja (kao što je Brexit itd.), naša prognoza ukazuje da će donekle doći do ubrzanja ekonomije tokom letnjih meseci.

* €-coin upoređuje veliku količinu statističkih podataka (industrijsku proizvodnju, poslovne ankete, berzanske i finansijske podatke, indikatore tražnje i još) i izvlači informacije relevantne za prognozu BDP.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU
Next Podnet zahtev da se svi ugovori o kreditima u švajcarskim francima utvrde ništavnim

You might also like

Društvo

Prosečna neto plata u maju 50.377 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji u maju 2018. godine iznosila 50.377 dinara, ili 426 evra, i bila je za 6,9 posto veća nominalno, a za 4,7 odsto realno nego u

Makroekonomija

Svetski privredni rast u usponu, ali ponovo preti dužnička kriza

Skoro deset godina od bankrota banke Lehman Brothers, svetska privreda je u usponu i taj trend bi trebalo da bude nastavljen i 2018., ali se ponovo javlja avet dužničke krize.

Najvažnije vesti

OTP preuzeo Vojvođansku banku za 125 miliona evra

Mađarska OTP banka kupila je u petak 100% vlasništva u Vojvođanskoj banci i NBG Leasingu za 125 miliona EUR, dok se zaključenje transakcije očekuje do kraja ove godine.