Hoće li velike sile opet izneveriti Kurde

Hoće li velike sile opet izneveriti Kurde

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i njihovog saveznika Turske zategnuti su zbog američke podrške sirijskim Kurdima. I ruska vlada podržava kurdske grupe poput Stranke demokratske unije, koja je otvorila kancelariju u Moskvi.

Istovremeno, Kremlj pokušava privoleti sirijsku vladu da sarađuje sa Kurdima i ponudi im mesto u budućoj sirijskoj državi.

Na severoistoku Sirije, vojni savez napada ISIL uz podršku koalicije predvođene SAD-om. Glavne snage saveza čine kurdske Jedinice narodne zaštite – saveznik SAD-a, na veliko nezadovoljstvo turske vlade, koja je i protiv ruskog saveza s Kurdima.

Dok se Rusija dodvorava političkim predstavnicima Jedinica narodne zaštite, uprava autonomne kurdske regije u Siriji otvorila je i prvu kancelariju, i to u Moskvi.

Zastavu Kurda međunarodna zajednica ne priznaje, ali kurdski lideri veruju da će se to promeniti.

“Rusija stalno govori da podržava svako rešenje koje Sirijci dogovore. Mislimo da će buduća Sirija imati federalno uređenje i da takva neće predstavljati opasnost za Rusiju, SAD i Zapad”, kaže Rodi Osman, predstavnik kurdske administracije u Rusiji.

Turska, međutim, potencijalnu kurdsku državu uz svoju granicu smatra pretnjom, a Ankara je i Jedinice narodne zaštite proglasila terorističkom organizacijom jer smatra da su povezane s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), s kojom je u ratu.

Pojedinci veruju da ruska podrška Kurdima ima najviše veze s rivalstvom Moskve i Ankare… I pitaju se šta će se dogoditi kada se odnosi jednom poboljšaju.

“Kurdi znaju da se ne mogu osloniti na Rusiju. Rusija je sada uz njih, ali kada im se interesi promene, izneverit će Kurde. Isto bi mogli učiniti i Amerikanci”, prognozira vojni analitičar Pavel Felgenhauer.

Rusija za sada službeno ne priznaje samoproglašenu autonomnu administraciju Kurda u Siriji.

“Ipak, želja sirijskih Kurda da proglase federalni entitet nije nužno u suprotnosti s vizijom Rusije. Moskva ne odbacuje mogućnost federalnog uređenja postkonfliktne Sirije. I sada govori kako želi uveriti Damask da surađuje s Kurdima umesto da pokušava ograničiti njihovu ulogu u budućoj sirijskoj državi”, javila je Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr.

I sirijska vlada i opozicija optužile su Kurde da žele podeliti Siriju. Kurdi to poriču.

Međutim, ono što se više ne može poricati je činjenica da su sirijski Kurdi postali moćni igrači i da ih, kako poručuju, više niko ne može ignorisati, piše Al Jazeera.

Kurdi žive na prostoru Kurdistana koji je podeljen između Turske, Sirije, Iraka i Irana. Broj Kurda koji žive na ovim prostorima procenjuje se na oko 30 miliona sa još jedan ili dva miliona Kurda koji žive u dijaspori. Kurdi čine od 18% do 25% stanovništva u Turskoj, 15-20% u Iraku, 10% u Iranu i oko 9% u Siriji.

Izvor: Al Jazeera
Previous Podnet zahtev da se svi ugovori o kreditima u švajcarskim francima utvrde ništavnim
Next Fiat: Skočila prodaja vozila u SAD-u

You might also like

Geopolitika

Na mirovne pregovore u Ženevu pozvane samo delegacije sirijske vlade i opozicije

Mirovni pregovori o Siriji nastaviće se 23. februara u Ženevi saopšteno je danas iz kancelarije posrednika UN za Siriju Stafana de Misture, čime je promenjen prethodno najavljeni datum, 20. februar.

Geopolitika

Južnokinesko more: Vijetnam rasporedio raketne sisteme u spornim vodama

Vijetnam je neprimetno rasporedio raketne sisteme na nekoliko svojih ostrva u Južnokineskom moru, kojima mogu dosegnuti piste i druge vojne objekte Kine na spornim ostrvima, prenosi Reuters pozivajući se na zapadne

Geopolitika

White paper: Velika Britanija objavila plan izlaska iz EU

Britanska vlada objavila je danas dokument pod nazivom “Beli papir” (White paper) koji sadrži planove za predstojeće pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Među 12 prioroiteta nalazi se