Facebook, YouTube, Twitter zajedno se udružili protiv govora mržnje

Facebook, YouTube, Twitter zajedno se udružili protiv govora mržnje

Neke od najvećih američkih tehnoloških kompanija potpisale su kodeks ponašanja koji je formirala Evropska komisija u kojem pristaju da pomognu jedna drugoj u suzbijanju govora mržnje na Starom kontinentu.

Potpisivanje kodeksa ponašanja je razbesnelo predstavnike grupa koje se bore za prava online, među kojima su organizacije European Digital Rights i Access Now.

Nemaju poverenja u kodeks jer su bile isključene iz procesa njegovog nastajanja (što je trenutno pod istragom evropskih regulatora) i uverene su kako ne štiti pravo na slobodu govora i kako će obesnažiti presudu Evropskog suda za ljudska prava vezanu za slobodu govora.

Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft obvezali su se da će pregledati većinu prijava vezanih za nelegalni govor mržnje na njihovim platformama u roku od 24 sata i reagovati tako što će ukloniti sporni sadržaj ili onemogućiti pristup istom, pod uslovom da su prijave precizne i utemeljene. Njihovi uslovi korišćenja i smernice za zajednicu moraće jasno da zabrane mržnju i podstcanje na nasilje.

foto: totalrehabsolutions.com.au

foto: totalrehabsolutions.com.au

Temeljen na zakonu iz 2008. godine, kodeks ponašanja opisuje nelegalni sadržaj ove vrste kao ‘svako ponašanje koje javno podstiče na nasilje ili mržnju usmerenih na grupu osoba ili pripadnike takvih grupa određenih referencom na rasu, boju kože, veroispovest, nasleđe i nacionalnu ili etničku pripadnost’.

Govor mržnje ima negativno dejstvo ne samo na pojedince, već i na one koji govore u ime slobode, tolerancije, nediskriminacije u našim otvorenim društvima i ima jezivo dejstvo na demokratsku raspravu na platformama online, navedeno je u izjavi navedenih kompanija povodom prihvatanja kodeksa.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Beogradska berza: Rast četvrti dan zaredom, solidan promet
Next Bundestag usvojio rezoluciju o genocidu nad Jermenima, Turska povukla ambasadora iz Nemačke

You might also like

Kompanije

Prodata kragujevačka televizija K9 za 2.402 evra

Novi vlasnik Televizije Kanal 9 je Miloš Paunović iz Kovina, koji je za 2.402 EUR kupio ovaj kragujevački medij, prenosi portal Kragujevačke.

Kompanije

Samsung sprema kontratužbu protiv Huawei-a

Kompanija Samsung, zbog uverenja da je kineski proizvođač smartfona, Huawei, navodno povredio šest njihovih patenata, traži odštetu od 24.1 miliona dolara.

Kompanije

Rusija odlučila da proda 10,9 odsto udela u Alrosi

Ruska vlada je odlučila da proda 10,9 odsto akcija proizvođača dijamanata “Alros” na Moskovskoj berzi, gde se već kotiraju vrednosni papiri ove kompanije, prenosi ruski dnevni list Vedomosti pozivajući se