Facebook preko mobilnih telefona prisluškuje svoje korisnike

Facebook preko mobilnih telefona prisluškuje svoje korisnike

Facebook stalno sluša razgovore svojih korisnika, tvrdi profesorka Kelly Barnes sa Univerziteta u južnoj Floridi.

Ona tvrdi da zaposleni u Facebooku koriste mobilnu aplikaciju i putem telefona korisnika saznaju o čemu oni razgovaraju. Iz Facebooka kažu da njihova mobilna aplikacija zaista “osluškuje” šta se događa oko nje, ali samo kako bi im to o čemu ljudi razgovaraju, slušaju ili gledaju mogli predložiti kao objavu na Facebooku.

Ta je opcija dostupna već nekoliko godina, ali pažnju javnosti dobila je tek kad je profesorka Kelly Barnes, sa Univerziteta u južnoj Floridi, ukazala na to. Rekla je da joj se ne čini da aplikacija prisluškuje korisnike samo kako bi im pomogla, nego prisluškuje njihove rasprave kako bi im mogla ponuditi relevantne reklame. Testirala je svoju tezu tako što je o određenim temama razgovarala u blizini svoga telefona, a nakon toga na Facebooku primetila oglase na tu temu.

Foto:marketingland.com

Foto:marketingland.com

Tvrdnja profesorke Barnes slaže se sa sve glasnijim tvrdnjama da Facebook iskorišćava svoje korisnike kako bi zaradio na oglašivačima. Kad su se tek pojavile ove tvrdnje, 2014. godine, iz kompanije su rekli da telefon “ne prisluškuje uvek” i da se razgovori ne snimaju. I na svojoj stranici kažu kako ne snimaju razgovore, ali da koriste audiozapise kako bi shvatili šta se događa u blizini telefona. Iako je za sada dostupna samo u SAD-u, opciju promovišu kao jednostavan način deljenja sadržaja koji gledate ili slušate sa svojim prijateljima na Facebooku.

Ukoliko uspešno prepozna o čemu se radi, pored sadržaja će biti prikazana mala brojka ‘1’, na koju korisnici mogu kliknuti i na taj način podeliti sadržaj. Ipak, opcija se može i isključiti.

Na iPhoneu ukoliko želite da isključite ovu opciju idite u postavke aplikacije, pa u postavke sigurnosti i isključite opciju mikrofona. Na Androidu uđite u postavke privatnosti i promenite dozvole koje ima Facebookova aplikacija.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Sastanak ministara OPEC-a u Beču, mali izgledi za dogovor o nivou proizvodnje nafte
Next Potpisan Ugovor o izgradnji trafostanice u Beogradu između EPS-a i Siemensa

You might also like

Prehrambena industrija

Ponovljen oglas za zakup BIP-a

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponovo je objavila oglas za prikupljanje ponuda za zakup proizvodnih kapaciteta Beogradske industrije piva (BIP) u stečaju.

Kompanije

Evropska komisija odobrila preuzimanje Opela od PSA grupe

Francuski proizvođač automobila, PSA grupa, obezbedio je bezuslovno odobrenje evropske antimonopolske komisije za preuzimanje General Motors-ove nemačke poslovne jedinice, Opela.

Najvažnije vesti

Energoprojekt ugovorio nove poslove u Ruandi i Ugandi

Zavisna preduzeća Energoprojekt holdinga ugovorila su vredne poslove u Ruandi i Ugandi.