ECB: Otkup korporativnih obveznica počinje 8.juna

ECB: Otkup korporativnih obveznica počinje 8.juna

Današnje redovno zasedanje Evropske centralne banke u Beču i konferencija za štampu predsednika ECB Maria Draghija nisu pružili ništa spektakularno za investitore.

Kako se i očekivalo, ECB je podigla projektovani privredni rast i inflaciju u evrozoni za ovu godinu.

ECB je procenu za inflaciju podigla sa 0,1 na 0,2 odsto, dok za privredni rast navodi da će biti 1,6 odsto u odnosu na prethodnu procenu od 1,4 odsto.

Inflacija je sada na minus 0,1 odsto, dok je cilj nešto ispod dva odsto. Drastičnoj razlici je doprineo i početkom godine pad cena nafte, čiji oporavak bi mogao da pogura inflaciju.

ECB danas nije dalje menjala mere podsticaja što se i očekivalo – referentna kamatna stopa je ostala na rekordno niskih 0,1 odsto.

ECB je saopštila je da će najavljeni program kupovine korporativnih obveznica kao podsticaj evropskoj privredi početi 8. juna.

Foto: Mario Draghi, getty

Foto: Mario Draghi, getty

Na konferenciji za novinare održanoj po završetku zasedanja ECB-a, Mario Draghi je pokazao nešto više optimizma nego prethodnih meseci. Šef ECB smatra da rizici nisu toliko izraženi kao pre, naglasivši da nema nagoveštaja da se niska inflacija “udomaćila”.

Draghi je istakao da mere ECB, koje obuhvataju niske kamate i mesečno upumpavanje sveže štampanog novca kupovinom obveznica, pomažu umerenom oporavku u evrozoni, ali i da je potrebno vreme da se pokažu efekti njihovog delovanja.

Predsednik ECB-a se osvrnuo i na mogućnost izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, izrazivši nadu da će građani na predstojećem referendumu glasati za ostanak u EU.

“Stav ECB-a je da Britanija treba da ostane u EU, od čega i Britanija i EU imaju koristi”, kazao je Draghi, dodajući da je izbor na građanima Britanije i da je ECB spremna na “sve nepredviđene okolnosti”.

Kada je u pitanju Grčka, ECB je odlučila da im ne dozvoli pristup svom jeftinom novcu sve dok zvanična Atina ne sprovede reforme dogovorene sa međunarodnim kreditorima.

“Kada implementira mere dogovorene u okviru paketa pomoći, Upravni savet ECB-a će doneti odluku koja će omogućiti grčkim bankama ponovno učešće u regularnim operacijama refinansiranja”, rekao je predsednik ECB.

Izvor:Agencije
Previous OPEC bez dogovora o nivou proizvodnje nafte
Next Evropske berze bez novih podsticaja, nafta blizu 50 dolara, pojeftinili evro i zlato

You might also like

Politika

Ivica Dačić: Kako se Skoplje bude ponašalo Srbiji, tako ćemo i mi prema njima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom reakcija Makedonije posle njegove ocene o priznavanju imena te države, da će se zvanični Beograd ponašati na isti način kako se

Berza

Bura oko velike kupovine akcija Energoprojekt holdinga

Ne stišava se bura oko kupovine sopstvenih akcija od strane kompanije Energoprojekt holdinga, a najveći pojedinačni akcionar posle države, Napred, optužio je upravu da je nezakonito sprovela ovaj postupak.

Društvo

Beogradski izbori 2018.: Građani biraju novu gradsku vlast

U sedam sati u Beogradu je počelo glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada, na kojima učestvuju 24 liste.