Azijske berze: Bez želje za rizikom

Azijske berze: Bez želje za rizikom

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog slabosti globalne ekonomije, dok je jačanje jena izazvalo pad cena japanskih akcija za više od 2 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 2,2 odsto, dok su cene akcija u Šangaju i Australiji pale između 0,2 i 0,8 odsto. Berzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasli su između 0,1 i 0,5 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer su juče objavljeni PMI indeksi pokazali da je proizvodna aktivnost najvećih svetskih ekonomija – od Kine, preko Evrope, do SAD-a – i dalje slaba.

“PMI indeksi su bili razočaravajući, a nove narudžbine ukazuju na samo blagi rast sledećih meseci”, kaže Frederic Neumann, direktor u banci HSBC.

Na slabosti globalne ekonomije upozorila je juče i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvitak (OECD), poručivši da je svetska ekonomija upala u zamku niskog rasta. Stoga je pozvala vlasti širom sveta da pojačaju potrošnju.

Uz to, ulagači nisu spremni značajnije menjati pozicije uoči izveštaja o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utiče na smer tržišta jer bi moglo uticati na odluku Feda o kamatnim stopama.

Loše na tržišta utiče i pad cena nafte. Nakon što su prošle nedelje dostigle najviše nivoe u osam meseci, poslednjih su dana cene ′crnog zlata′ pod pritiskom jer je ponuda i dalje veća od potražnje.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

Jutros je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,3 odsto, na 48,86 dolara, dok na londonskom tržištu cena barela stagnira oko 49,70 dolara.

Oštar pad tokijskog Nikkei indeksa posledica je jačanje jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika na inostranim tržištima postaju manje cenovno konkurentni.

A na valutnim je tržištima kurs dolara jutros pao na 109,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,20 jena, a početkom nedelje 111,45 jena.

“Nekoliko je razloga jačanja jena. Prvi je slabljenje sklonosti ulagača rizičnijim investicijama, a drugi ranjivost dolara jer je njegov kurs u poslednje vreme naglo porastao. Uz to, ulagači su razočarani što japanska vlada, uz odlaganje povećanja poreza na potrošnju, nije najavila i dodatno podsticajne ekonomske mere”, kaže Shin Kadota, strateg u Barclays banci.

Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cena evra porasla na 1,1205 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1120 dolara.

U fokusu ulagača danas će biti i redovna sednica čelnika Evropske centralne banke (ECB), iako se ne očekuju nikakve promrne u monetarnoj politici.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Investitori oprezni zbog nejasnih pokazatelja
Next EU traži više slobode za Uber i AirBnb

You might also like

Svetske berze

Smanjena proizvodnja nafte u Libiji podigla cene

Neočekivane blokade u proizvodnji nafte u Libiji pomažu trgovcima da se “reše” rekordnih zaliha u SAD, koje su podrile napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanji proizvodnju, izveštava njujorška

Berza

Dinar ojačao, NBS danas kupila 30 miliona evra

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,2368 dinara za jedan evro

Svetske berze

Nastavljena negativna serija na azijskim berzama

Na većini azijskih berzi u petak su cene akcija pale, kao i S&P 500 indeks na Wall Streetu dan pre, jer ulagače zabrinjava haos u vladi predsednika SAD-a Donalda Trumpa i mogućnost trgovinskog